Politika

ALARMANTNO U SUDU BiH Advokati razmatraju obustavu rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima jer NE DOBIJAJU NAKNADE

Advokati u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine su svjedoci činjenice da advokatura u BiH sve više biva potisnuta na margine društva, iako pravosudni sistem BiH ne može da funkcioniše bez te djelatnosti.

ALARMANTNO U SUDU BiH Advokati razmatraju obustavu rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima jer NE DOBIJAJU NAKNADE
FOTO: BOSNAINFO

Dopisom Suda BiH od 30. maja 2024. godine Advokatska komora Republike Srpske i Advokatska/Odvjetnička komora FBiH obaviještene su o nedostatku raspoloživih sredstava na poziciji troškova za branioce po službenoj dužnosti pred tim Sudom.

Prethodno, u periodu od skoro godinu obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodile intezivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde BiH u pravcu jačanja advokature i poboljšanja statusa advokata, donošenjem novih Tarifa kojima se vrednuje rad advokata.

Pročitajte još

Od obećanja da će se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došlo se u situaciju da nakon skoro godinu od početka tih pregovora, sada nema sredstava za isplatu naknada braniocima po službenim dužnostima pred Sudom BiH u predmetima ratnih zločina.

Ignorantski stav nadležnih instituacija prema nastalom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja građana BiH u pravosudni sistem zbog njegove tromosti, a poraznom se ocjenjuje i činjenica da se i u drugim krivičnim postupcima pred nadležnim sudovima kasni sa isplatama naknada braniocima.

Takođe, došlo je i do novih udara na advokaturu nastojanjima da se iz članstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH eliminišu predstavnici advokature koji su do sada bili predstavnici svojih Komora, a u bliskoj prošlosti advokati su se morali boriti da budu uključeni u najznačajnije procese reformi zakonodavstva iz krivične i građanske oblasti, iako bi bilo potpuno prirodno da advokatura u tim procesima ima jedno od dominantnijih uloga.

Advokatima u Republici Srpskoj su odavno oduzeta mnoga ovlašćenja, posebno iz segmenta nadležnosti sastavljanja pravnih poslova o prometu nepokretnosti.

Zbog nastale situacije, obje advokatske komore će u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja radikalnijih mjera, i u tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu