Banjaluka

ALEJA VELIKANA ČEKA PRAVILNIK Administrativni problemi "koče" sahrane na gradskom groblju u Vrbanji

Na gradskom groblju u Vrbanji već više od četiri godine postoji Aleja velikana i zaslužnih građana ali ukopi na toj lokaciji i dalje nisu mogući.

ALEJA VELIKANA ČEKA PRAVILNIK Administrativni problemi "koče" sahrane na gradskom groblju u Vrbanji
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Razlog tome je što za sve ovo vrijeme otkako je izgrađen i opremljen taj prostor još nije donesen pravilnik o uslovima koji se moraju ispuniti da bi neko tu bio sahranjen. To su potvrdili u Javnom komunalnom preduzeću “Gradsko groblje” Banjaluka.

Postoji inicijativa za donošenje ovog akta, a Grad Banjaluka će vjerovatno u skorije vrijeme izaći s prijedlogom Pravilnika, koji će biti usvojen poslije provedene zakonske procedure – rekli su u ovom preduzeću.

Napomenuli su da je za očekivati da će Banjaluka, nakon urađenih analiza, dobiti pravilnik po uzoru na gradove u kojima postoje aleje velikana.

U Odjeljenju za komunalne poslove, koje bi trebalo da se pozabavi izradom ovog dokumenta, rekli su da u toku ove godine planiraju da se posvete tom pitanju. Nisu precizirali zašto se toliko čeka da se taj pravilnik oformi ili šta je do sada urađeno.

U Banjaluci je proteklih godina nekoliko puta pokretan ovaj problem ali za sada bez konkretnih rješenja, prethodne ali i aktuelne administracije. Prvi put se to dogodilo  2016. godine, nakon smrti Jadranke Stojaković, autora brojnih pjesama od kojih su neke uvrštene među 10 najboljih evropskih etno pjesama svih vremena.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Veliki broj građana je tada smatrao da je ona tokom svog života ostavila neizbrisiv trag na Banjaluku, RS te cijeli prostor bivše Jugoslavije i da je zaslužila da bude sahranjena u Aleji velikana. To se nije dogodilo, upravo zbog ove administrativne prepreke, i ona je sahranjena na groblju Vrbanja, pored Aleje.

Slična situacija je bila i lani, nakon smrti legendarnog boksera Marijana Beneša, jednog od najboljih boksera svih vremena u bivšoj Jugolaviji. I tada je bilo prijedloga pojedinaca da bi ovaj sportista možda mogao biti ukopan u Aleji velikana.

Pročitajte još

Groblje u Vrbanji je Grad predao na upravljanje preduzeću “Gradsko groblje” krajem decembra 2014. Taj prostor je uključivao i Aleju velikana i zaslužnih građana sa više od 200 uređenih grobnih mjesta.

Riječ je  o jednom od najznačajnijih komunalnih projekata na području grada, čija je realizacija započela 2008. godine. Cijeli projekat je planiran u tri faze, a za sada je okončana prva faza izgradnje, u koju je investirano 17,1 milion KM kreditnih sredstava.

U prvoj fazi na toj lokaciji je uređeno oko 4.200 grobnih mjesta i sva prateća infrastruktura, kao što je upravna zgrada, salon opreme, te cvjećara. Ukupni kapacitet groblja u Vrbanji, kada se projekat u potpunosti završi, trebao biti oko 24.800 grobnih mjesta.

Beograd

U Alejama velikana obično počivaju umjetnici, naučnici i druge osobe koje su nacionalno, kulturno, politički ili na neki način vezane za grad ili državu.

Tako su, naprimjer, u Aleji velikana u Beogradu sahranjeni književnici Petar Kočić, Ivo Andrić i Miloš Crnjanski, naučnik Jovana Cvijić, te glumci Dragan Nikolić i Velimir Bata Živojinović i drugi.