Društvo

ALKATRAZ U BiH Ovako izgleda unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

U Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva danas je zvanično otvoren prvi državni zatvor, a Ministarstvo pravde BiH objavilo je fotografije i snimak na kojima se vidi njegova unutrašnjost.

ALKATRAZ U BiH Ovako izgleda unutrašnjost državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (VIDEO)
FOTO: SRNA

Svečanu vrpcu prerezali su Josip Grubeša, ministar pravde BiH, i Johan Satler, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije.

Glavni izvor finansiranja projekta bio je kredit Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona ecra, a BiH je uložila 6,45 miliona evra. Projekt je finansiran i sredstvima granta IPA i Kraljevine Švedske u iznosu od 2 miliona ecra, donacijom Evropske unije od 9,15 miliona evra, tehničkom pomoći Evropske komisije od 1,7 miliona evra te donacijom SAD u iznosu od 200.000 evra.

Zatvor se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija.

Na svečanom otvoranju je istaknuto da je riječ o najsigurnijoj zatvorskoj ustanovi u regionu koja je opremljena visokosofisticiranom opremom koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Zatvor će početi raditi u augustu, a prvi zatvorenici očekuju se u septembru.

Kaznu će ovdje služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.