Politika

Ambasada Velike Britanije u BiH o odluci NSRS "Nijedan entitet nema pravo da preispituje integritet Ustavnog suda BiH"

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom odluke NSRS da usvoji zakon kojim se odluke Ustavne suda BiH neće primijenjivati na području Republike Srpske.

ambasada velike britanije
FOTO: BOSNAINFO

Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje – poručili su iz Ambasade, pa dodali:

Pročitajte još

– Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH. Za funkcionalnu BiH potrebni su angažman i doprinos svih grupa širom zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici Republike Srpske su odabrali da onemoguće građane u Srpskoj da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH. To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života – navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH, piše Bosnainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije