Gradovi

AMBASADOR OBEĆAO POMOĆ Ekonomska škola u Doboju otvara Grčki kulturni centar (FOTO)

U sklopu Ekonomske škole u Doboju uskoro će biti otvoren Grčki kulturni centar.

AMBASADOR OBEĆAO POMOĆ Ekonomska škola u Doboju otvara Grčki kulturni centar (FOTO)
FOTO: GRAD DOBOJ

Gost ove dobojske škole na Dan škole bio je ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreu, s kojim se razgovaralo o otvaranju kutka posvećenog grčkoj kulturi.

Veza između srpskog i grčkog naroda je neraskidiva i ukorijenjena na zajedničkoj pravoslavnoj tradiciji. U dobojskoj Ekonomskoj školi došli su na ideju da se ova dva naroda još više povežu. U planu je da u sklopu škole u jednom od kabineta otvore Grčki kulturni centar s ciljem promocije kulture, tradicije i jezika tamošnjeg bratskog naroda.

– Zamišljeno je da, pored izučavanja grčkog jezika, grčke istorije, kulture i i civilizacije, probamo da napravimo i neke večeri posvećene grčkoj poeziji. Zatim, da pričamo đacima o grčkim filozofima i antičkoj filozofiiji, odnosno o svemu onome što je bitno i značajno u promociji grčke kulture – izjavila je Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj.

Ovu ideju pozdravio je ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu, koji je obećao da će za ovaj Grčki centar obezbijediti i određen broj knjiga. Bilo je riječi i o drugim vidovima saradnje.

– Razgovarali smo o tome kako ćemo ovdje organizovati dosta događaja, možda književno veče, veče poezije i slično. Razgovarali smo i o razmjeni učenika. Grčka ambasada će pomoći u tome, odnosno gledaćemo da određen broj učenika Ekonomske škole pošaljemo u razmjenu na ljetne ferije u Grčku – rekao je Dimitrios Papandreu, ambasador Grčke u BiH.

Pomoć koja bude neophodna za otvaranje Grčkog kulturnog centra u dobojskoj Ekonomskoj školi stići će i od Gradske uprave, ali i od Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

– Mi ćemo se potruditi apsolutno da pomognemo sve što bude u našoj mogućnosti od tehničkih stvari i svega onoga što zahtijeva ovaj kutak. A naša želja i ambicija je da to preraste u jedan zaista onako moderan centar, gdje ćemo se svi okupljati i gdje će što veći broj naših đaka i građana govoriti grčki jezik u narednom periodu – izjavila je Sanja Vulić, poslanik u Parlamentu BiH.

Vrata Grčkog kulturnog centra biće otvorena ne samo za đake već i za sve građane zainteresovane za izučavanje grčke kulture.

Nakon razgovora ambasador Grčke obišao je ovu dobojsku srednju školu, koja obilježava 65 godina postojanja i rada.

A.E.