Politika

AMBASADOR TEJLER NA ČELU TIMA Otvorena misija OEBS za opšte izbore u BiH

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je otvorila misiju za opšte izbore 2. oktobra u BiH, nakon zvaničnog poziva vlasti na nivou BiH i misije za procjenu potreba sprovedene u junu ove godine, saopšteno je iz OEBS.

AMBASADOR TEJLER NA ČELU TIMA Otvorena misija OEBS za opšte izbore u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Misiju predvodi ambasador Peter Tejler i sastavljena je od glavnog tima od 13 međunarodnih stručnjaka u Sarajevu i 24 dugoročna posmatrača koji će biti raspoređeni u BiH od srijede, 31. avgusta.

ODIHR planira i da zatraži još 300 kratkoročnih posmatrača, koji bi stigli nekoliko dana pred izbore.

Misija će da procijeni sprovođenje izbora radi provjere poštovanja zakona i OEBS i drugih međunarodnih obaveza i standarda za demokratske izbore.

Pročitajte još

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, kao što je registracija glasača, sprovođenje kampanje, uključujući na društvenim mrežama, rad izborne administracije na svim nivoima, izborni zakon i njegovo sprovođenje, medijsku pokrivenost i rješenja za izborne sporove.

Oni će provjeriti i sprovođenje ranijih preporuka ODIHR za izbore.

Sastanci sa predstavnicima vlasti na nivou BiH i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice su integralni dio posmatranja.

Misija ODIHR će na dan izbora udružiti napore sa delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO, kako bi se pratilo otvaranje glasačkih mjesta, glasanje, prebrojavanje glasova i tabelisanje rezultata.

Privremeni izvještaj biće objavljen dvije sedmice prije izbora, kako bi se javnost i mediji obavijestili o aktivnostima misije. Na konferenciji za novinare dan poslije izbora biće predstavljena izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima. Konačan izvještaj o procjeni čitavog izbornog procesa sa preporukama biće objavljen nekoliko mjeseci nakon izbora.

Rad Misije ODIHR za posmatranje izbora i Misije OEBS u BiH odvijaju se pod različitim mandatima.

Prihvati notifikacije