Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ambiciozni graditelji: Asfalt u 7 sela Lijevča i Potkozarja

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U ovogodišnjem budžetu Gradske uprave Gradiška rezervisano je 615.000 KM za asfaltiranje puteva u 7 sela u Potkozarju i Lijevče polju. To su Kijevci, Turjak, Gornji i Donji Podgradci, Gornji i Donji Karajzovci i Laminci.

Ukupna dužina je 5,5 kilometara, a važnost dionica je od izuzetnog značaja za ova naselja, rečeno je nakon potpisivanja ugovora između gradske uprave i građevinskog preduzeća „Hidro-kop“ Banjaluka.

Ovim dokumentom precizirano je da radovi počnu tokom avgusta i budu završeni do kraja godine.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, kazao je da su dionice određene na osnovu inicijativa mještana i procjene opravdanosti radova. Gradonačelnik je naveo da je navedena suma novca primarno rezervisana za putnu infrastrukturu u mjestima sa većim brojem stanovnika i izvjesnim razvojnim perspektivama.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– To je nastavak naših višegodišnjih težnji da u selima, osim pitke vode i drugih pogodnosti, obezbijedimo dobre puteve. Na tom planu mnogo je urađeno  – naglasio je Adžić.

Podsjećamo, prošle godine više od milion maraka iz opštinskog budžeta, republičkih fondova, javnih preduzeća i drugih finasijskih izvora utrošeno je u izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture na području Gradiške, navode u lokalnoj upravi.

– Osim izgradnje vodovoda, koji je dospio u svako selo, rekonstrukcije elektromreže, proširenja kanalizacionih vodova, izgradnje agro-zone i drugih infrastrukturnih objekata, putevi su ključni faktor napretka seoskog područja – tvrde u opštinskoj upravi, koja je sačinila dugoročne programe poboljšanja uslova života izgradnjom infrastrukture, posebno u selima.

U prošloj godini, naglašavaju u gradiškoj gradskoj upravi, asfaltirano je više putnih dionica u Cerovljanima, Mašićima, Bistrici, Jelićima, Vilusima, Vakufu, Podgradcima, Rogoljima, te Mačkovcu, Romanovcima, Pejićima, Kozincima, Barajima i još nekim mjestima…

Zoran Adžić podsjeća da je prošle godine izgrađeno 14 kilometara asfaltnih i rekonstruisano 8 kilometara makadamskih puteva.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U navedene poslove utrošeno je 1,4 miliona KM.

Osim toga izgrađeni su trotoari u Novoj Topoli i Gornjim Podgradcima, a započeto uređenje više gradskih i prigradskih ulica, čija je vrijednost takođe višemilionska.

– Gotovo svakodnevno gradimo puteve, posebno u naseljima koja povezuju naša sela i unapređuju život u njima – uvjeravaju u gradskoj upravi.

Ključ napretka

Ulaganjem u infrastrukturu stvaramo uslove za napredak sela, borimo se protiv stalnog pustošenja i sprečavamo odlazak stanovništva, rekao je Zoran Adžić.

Za napredak poljoprivrede, od ključnog značaja je izgradnja puteva.

– Sela su dugo bila sputana, nisu mogla da se izbore s lošim putevima, nedostatkom pitke vode, primitivnim načinom obrade zemljišta i drugim problemima, što je rezultiralo stalnim migracijama. Sada se situacija po tom pitanju ubrzano mijenja u pozitivnom pravcu – kažu naši sagovornici u gradskoj upravi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO