Politika

Američka ambasada nakon odluke NS RS: SAD spremne koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS što vodi ka formiranju agencije za lijekove Srpske.

Američka ambasada nakon odluke NS RS: SAD spremne koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejton
FOTO: VEKI GAMING/YOUTUBE

Na ovu odluku je reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu.

– Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti – navodi se u pisanoj izjavi iz Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Skupština Republike Srpske danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Oni su istakli da “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”, međutim Dodik je danas nakon sjednice NSRS najavio da RS neće odustati od takvih namjera (vraćanja nadležnosti Oružanih snaga, VSTV-a, UIO, OSA, SIPA).

Pročitajte još

– Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu – ističe se.

Iz Ambasade su još formiranje vlastite agencije za lijekove na neki način nazvali “pokušajem da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava”. – Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve – ističe se u stavu Ambasade SAD, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije