Politika

Banke u strahu od američkih sankcija: Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

Zvanično su ugašeni svi računi preduzeća u vlasništvu Gorice i Igora Dodika djece predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Milorad, Gorica i Igor Dodik
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Posljednji u nizu su ugašeni računi restorana „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kćerke i snahe predsjednika Republike Srpske, kao i računi preduzeća „Fruit eco“ čiji su vlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić, piše Kapital.

„Agape“ je imao dva otvorena računa, ali su, prema zvaničnim podacima, ti računi juče ugašeni.

Kada je u pitanju preduzeće „Fruit eco“, i njima je banka juče ugasila dva računa.

Podsjetimo, banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su krajem prošlog mjeseca sa gašenjem računa pravnim i fizičkim licima koja su pod sankcijama SAD.

Kada govorimo o preduzećima u vlasništvu Dodikovih, prva na listi kojoj su računi ugašeni je bila humanitarna oganizacija Gorice Dodik „Srpska kuća“, dok su zatim ugašeni računi i njenoj firmi „Agro voće“, kao i firmi „Global liberty“ čiji suvlasnik je njen brat Igor.

Pročitajte još

Podsjećamo, do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima.

Stručnjaci u bankarskim krugovima kao jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

S druge strane, Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica.

Osnivanje takve banke je moguće, ali nije bezbolno, jednostavno i jeftino.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu