Politika

Američki ambasador u Srbiji poručuje: Ishod izbora u SAD NEĆE UTICATI na politiku prema Balkanu

Politika Vašingtona prema regionu se neće mjenjati, bez obzira na to ko će u novembru biti izabran za predsjednika SAD, rekao je abasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Američki ambasador u Srbiji poručuje: Ishod izbora u SAD NEĆE UTICATI na politiku prema Balkanu
Foto: Facebook/screenshot

Povratak dijalogu Beograda i Prištine nije partijsko pitanje. Stabilnost i napredak u regionu ciljevi su koje podržavaju obe glavne političke partije u Americi – rekao je Godfri.

Godfri smatra da je uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i samoproglašenog Kosova “realno ostvariv cilj koji bi brzo dao konkretne rezultate”, te da je možda “stvarno pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”. i njegov tim u Ambasadi.

– Nema razloga za dalja odgađanja – rekao je Godfri za časopis “Kord” i naglasio da takav stav dijele i specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, Bijela kuća, Stejt department

On smatra da je sasvim realno da predstavnici obje strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unaprijedio živote građana i donio stabilnost, dok nastavak tenzija sprečava mogućnost za rast i napredak svih u regionu.

Komentarišući zainteresovanost američkih investitora za Srbiju, Godfri je rekao da se čini se da je Srbija posljednjih godina u boljoj ekonomskoj poziciji u odnosu na mnoge druge zemlje, zahvaljujući mudroj fiskalnoj i stabilnoj monetarnoj politici.