Svijet

Američki odgovor na potez Haga: Senatori rade na uvođenju sankcija Međunarodnom krivičnom sudu

Američki senatori neumorno će raditi na uvođenju sankcija Međunarodnom krivičnom (MKS) sudu zbog odluke da zatraži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, rekao je danas senator Lindzi Grejem.

Međunarodni krivični sud u Hagu
FOTO: INTLCRIMINALCOURT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Neumorno ćemo raditi u oba doma Kongresa kako bi uveli sankcije MKS, rekao je Grejem.

On je istakao da je odluka MKS “nečuvena” i da je smatra “šamarom u lice” nezavisnom pravosuđu Izraela, podsjetivši da Amerika nije članica MKS.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan izjavio je nešto ranije da je sud zatražio nalog za hapšenje premijera Izraela i lidera Hamasa Jahje Sinvara na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

Pročitajte još

Kan je naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa – Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea – i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Sudsko vijeće MKS-a razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu