Svijet

Američki stručnjak za zarazne bolesti “Sve odobrene vakcine protiv korone su bezbjedne”

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči potvrdio je da su vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene u Sjedinjenim Državama bezbjedne.

Američki stručnjak za zarazne bolesti “Sve odobrene vakcine protiv korone su bezbjedne”
FOTO: LEIGH VOGEL/EPA

Njegova potvrda dolazi nakon što su američki regulatori zaustavili pošiljke vakcina “Džonson i Džonson” zbog izvještaja u kojima se navodi da one mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski pozvala je Amerikance da iskoriste svoje zakazane termine za vakcinaciju “Moderninim” preparatom, dok američka vlada radi na tome da obezbijedi ostale odobrene vakcine kako bi nadoknadila pauzu u isporukama doza “Džonson i Džonson”, prenosi Rojters.

Pročitajte još

– Vjerujemo da ćemo podacima i činjenicama ojačati povjerenje javnosti u vladu i povećati povjerenje Amerikanaca u vakcine – rekao je koordinator za odgovor Bijele kuće na kovid-19 Džef Zients na brifingu za štampu.

Američke savezne zdravstvene agencije u utorak su preporučile da se na najmanje nekoliko dana zaustavi korišćenje vakcine kompanije “Džonson i Džonson” protiv kovid-19, a nakon što je šest žena mlađih od 50 godina dobilo krvne ugruške pošto su primile tu vakcinu.

Prihvati notifikacije