Svijet

Američki tajni dokumenti otkrili detalje o ratu u Ukrajini: Vlada strah da će proljećna kontraofanziva omanuti

Obavještajni dokumenti, od kojih su neki označeni kao "strogo povjerljivo", daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osjetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za proljećnu kontraofanzivu.

Rat u Ukrajini Bahmut
FOTO: MUHAMMED ENES YILDIRIM/ANADOLIJA

Desetine tajnih američkih dokumenata počeli su da cirkulišu onlajn nakon što je 1. marta objavljen prvi snimak sa ekrana na platformi “Diskord”, popularnoj među gejmerima.

BBC piše da su originalni papiri počeli da nestaju, ili da ih je bar teže pronaći, dok snimci ekrana, često lošeg kvaliteta, i dalje cirkulišu društvenim mrežama.

Gomila dokumenata bacaju novo svjetlo na stanje rata u Ukrajini, pokazujući koliko su duboko SAD prodrle u ruske vojne i obavještajne službe i otkrivaju da je Vašington, pored protivnika, špijunirao i neke od najbližih saveznika, uključujući Ukrajinu, Izrael i Južnu Koreju. Dokumenti su već zakomplikovali odnose sa saveznicima, izazivajući sumnje u sposobnost Amerike da čuva svoje tajne.

Američki zvaničnici vjeruju da je očigledno curenje velike količine povjerljivih Pentagonovih dokumenata, čija autentičnost nije potvrđena, možda došlo iz američkog izvora. U saopštenju u nedjelju iz Pentagona su poručili da provjeravaju vjerodostojnost fotografisanih dokumenata koji “djeluju da sadrže vrlo osjetljiv materijal”.

– Prevrnućemo svaki kamen sve dok ne utvrdimo izvor i obim ovoga – rekao je u utorak američki ministar odbrane Lojd Ostin.

SAD strahuju za ukrajinsku kontraofanzivu

Izvještaj iz februara upozorava da Ukrajina možda neće uspjeti da sakupi dovoljno snaga i oružja za svoju planiranu proljećnu kontraofanzivu i da bi takođe mogla da “dobrano omane” u svom cilju da ponovo povrati okupirane teritorije, prenosi Gardijan.

Dokument obilježen kao “strogo povjerljivo” navodi da je Kijev suočen sa značajnim “nedostacima stvaranja snaga i održavanja” i da je stoga vjerovatno da će postići samo “skromne teritorijalne dobitke”.

Pročitajte još

Dokument je prikaz situacije rano u februaru i nije jasno koliko je od tada Ukrajina, uz podršku NATO, uspjela da nadoknadi te nedostatke.

Drugi dokument od 23. februara, u koji je Gardijan imao uvid, daje pregled napretka izgradnje 12 “borbeno kredibilnih” novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih sa ciljanih 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih vrsta. Tri brigade je trebalo da oforme samo Ukrajinci, a ostalih devet uz pomoć SAD, saveznika i partnera. Planirane brigade su bile daleko od spremnih u vrijeme pojave dokumenta, sa pet koje tek treba da otpočnu obuku. Šest njih je imalo manje od pola potrebne opreme.

Ipak, nakon što su dokumenta procurila u javnost, ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da bi kontraofanziva mogla da počne na ljeto i da Kijev ne osjeća pritisak zapadnih prijatelja i partnera.

– Svi naši prijatelji i partneri dobro znaju da, da biste prešli u kontraofanzivu, morate biti 100 odsto ili čak spremniji za to – rekao je on “Hilu”.

Ukrajinska PVO će “utihnuti” do 2. maja

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedjelja, navedeno je u dokumentima.

U jednom od njih od 23. februara, koji ima oznaku “povjerljivo”, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćen.

Rat u Ukrajini Bahmut
FOTO: MUHAMMED ENES YILDIRIM/ANADOLIJA

Ukrajinski protivvazdušni sistem “buk”, na koji se ukrajinska vojska oslanja uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je Njujork tajms, dok bi PVO jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu “totalno smanjene” do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, naveo je list citirajući visoke vojne zvaničnike SAD.

Zapadni specijalci prisutni u Ukrajini

Skoro 100 pripadnika specijalnih jedinica država NATO prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina povjerljivih dokumenata.

Kako se navodi, američki zvaničnici su procijenili tada da je u Ukrajini od 97 aktivnih specijalaca iz NATO zemalja, 50 njih bilo iz Britanije. U sekciji sa naslovom “SAD/NATO SOF u UKR” (SOF je skraćenica za snage za specijalne operacije) izlistava se broj zapadnih specijalaca u Ukrajini.

Prema dokumentu od 23. marta, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1), prenosi BBC dodajući da nije precizirano gdje su oni stacionirani ni kakve zadatke obavljaju.

Britanci su, prema papirima, činili više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini između februara i marta. Označena kao “tajna”, dokumenta iz februara i marta sadrže podatke o vojnim operacijama, logistici, isporukama oružja i obuci ukrajinskih snaga od strane SAD i NATO saveznika.

Britansko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove izvještaje, ali je u saopštenju u utorak navelo da curenje navodnih povjerljivih informacija pokazuje “visok nivo netačnosti” i da bi potencijalni korisnici trebalo da budu oprezni u prihvatanju tvrdnji “koje imaju potencijal za širenje dezinformacija”.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Džon Kirbi, izjavio je da se mali broj američkih vojnika nalazi u ambasadi SAD u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje Foks njuza o navodnim dokumentima Pentagona, u kojima piše da američke specijalne snage djeluju u Ukrajini, Kirbi je rekao da neće da govori o pojedinostima i tačnim brojkama.

Pročitajte još

– Ali da, mali broj vojnika je prisutan u američkoj ambasadi i oni sarađuju sa kancelarijom atašea za odbranu, kako bi nam pomogli da provjeravamo materijal koji ulazi i izlazi iz Ukrajine – rekao je Kirbi.

Podvukao je da su oni vezani isključivo za tu ambasadu i atašea za odbranu, kao i da se te trupe ne bore na bojnom polju.

Amerikanci špijunirali Zelenskog

Američki CNN objavio je da je imao uvid u 53 dokumenata koja su procurila iz Pentagona, za koje se čini da su napravljeni u periodu od polovine februara do početka marta, i u kojima se, između ostalog, navodi da su SAD špijunirale predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Američki obavještajni izvještaj navodi da je Zelenski krajem februara “sugerisao da se napadnu ruske lokacije u ruskoj oblasti Rostov” koristeći bespilotne letjelice, pošto Ukrajina nema dalekometno oružje sposobno da dobaci toliko.

Volodimir Zelenski
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

CNN navodi da su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja podataka. Komanda Oružanih snaga Ukrajine izmijenila je određene planove nakon curenja povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata, javili su američki mediji pozivajući se na neimenovane izvore. Izvor blizak Zelenskom izjavio je da je Kijev usljed curenja podataka već promijenio određene planove.

Ipak, Vašington post smatra da “pentagonski dokumenti” najvjerovatnije neće značajno uticati na tok rata u Ukrajini. List napominje da objavljena dokumenta nisu pružila nikakve informacije koje bi mogle da natjeraju Ukrajinu da suštinski promijeni svoje planove.

Rusiji će, kako se navodi, možda biti od pomoći podaci o količini oružja i municije koju posjeduje ukrajinska vojska, kao i saznanje da je Pentagon zabrinut zbog statusa ukrajinskih sistema PVO. Međutim, Moskvi bi više značilo da je otkrila obim američkih obavještajnih sposobnosti pomoću kojih je Vašington uspio da prikupi te podatke.

Egipat planirao da tajno naoruža Rusiju

Prema američkim podacima koji su procurili u javnost, Egipat je planirao tajno da isporuči Rusiji 40.000 projektila, piše Vašington Post.

Navodno je predsjednik Abdel Fatah El-Sisi naredio proizvodnju i transport oružja, uprkos tome što je Egipat jedan od američkih najbližih saveznika na Bliskom istoku.

Dio dokumenta od 17. februara sažima navodne razgovore predsjednika Sisija i visokih egipatskih vojnih službenika. Predsjednik Sisi je navodno rekao službenicima da proizvodnju i isporuku raketa drže u tajnosti “kako bi izbjegli probleme sa Zapadom”.

Egipat je demantovao navode američkog lista.

– Ono što su objavile novine je falsifikat i nije zasnovan ni na čemu – javila je televizija Al-Kahera el Ekbarija, pozivajući se na egipatskog zvaničnika, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije