Politika

"Amerika je ćutala o iranskom prisustvu kod nas" Dodik smatra da Jevreji trebaju pomoći Srpskoj da se ODVOJI OD BiH, a potom se dotakao evropske ekonomije

SAD su ćutale o iranskom prisustvu u BiH tokom rata, pošto su Iranci tada radili protiv Srba, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Amerika je ćutala o iranskom prisustvu kod nas" Dodik smatra da Jevreji trebaju pomoći Srpskoj da se ODVOJI OD BiH, a potom se dotakao evropske ekonomije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je u intervjuu za “Džerusalem post” podsjetio da je Ambasada Irana tokom rata u BiH imala 480 zaposlenih, te da je u tom smislu bila najveća ambasada u BiH.

Dodik je napomenuo da su svi zaposleni u Ambasadi u tom periodu bili špijuni.

Amerika ne samo da je ćutala o tom ogromnom iranskom prisustvu već je, zapravo, bila saglasna s tim, pošto su Iranci radili protiv nas Srba. Iranci su ovdje čak imali kamp u kojem su obučavali mudžahedine, među kojima su ljudi koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su tek tada počeli nešto da rade protiv iranskog prisustva ovdje – naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio da SAD samo brinu o sopstvenim interesima i da zato ignorišu iranski uticaj u BiH.

– Zapravo mi je žao SAD. To je i dalje velesila koja je prije 30 ili 40 godina imala podršku širom svijeta, uz izuzetak nekoliko ekstremnih muslimanskih zemalja. Onda su oni odlučili da rasture Jugoslaviju i Sovjetski Savez i da stvore EU. Pogrešno upravljanje krizama, koje su stvorene ovom politikom, dovelo je do neprijateljstva prema SAD širom svijeta – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je on lično odrastao uz brojne vrijednosti američkog društva.

– Sloboda, ljudska prava, privatne inicijative, vladavina prava, NBA. A onda je Amerika, imajući ove vrijednosti, došla u moj region i počela da nam nameće nerazumne stvari. Nemoguće je nametnuti američki model bilo gdje u svijetu – naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da bi rezolucija o Srebrenici dobila znatno veću podršku u Generalnoj skupštini UN da su SAD prije 15 godina rekle da je ključno da se ona usvoji.

– Danas, uz sve napore koje su uložile SAD i EU, samo 84 zemlje su podržale rezoluciju. Moć Amerike slabi – naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da je predsjednik SAD Džozef Bajden izgradio svoju politiku na lažima o Srbima, te da se nije izvinio za laži koje je širio o broju muslimana koje su ubili Srbi.

– Koji američki predsjednik se izvinjava? To se ne događa. Mi Srbi snosimo posljedice njegovih laži – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da nije učestvovao u ratu u BiH kao vojnik, već je bio političar opozicije, te ga niko ne može optužiti za nacionalistički šovinizam.

Žao mi je što se Jugoslavija raspala, ali to se dogodilo. Razmijem da smo Hrvatima dali državu u kojoj su većina, kao i Slovencima. Ali zašto su stvorili BiH sa muslimanskom većinom. Nije trebalo da nas prisiljavaju na svoj način života. To ovdje ne funkcioniše – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da kada govori o SAD, zapravo govori o političkoj eliti u toj zemlji, uz napomenu da ima brojne dobre i iskrene prijatelje u Americi, kao i među muslimanima.

Dodik je podsjetio da su laži o onome što se dešava u BiH tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona služile kao polazna tačka za političke karijere nekoliko stotina zvaničnika američkih vlasti, uglavnom demokrata.

– Prilično smo siti načina na koji se Amerikanci ovdje ponašaju. Ako SAD žele da vrate svoju poziciju ovdje, njihovo rukovodstvo treba da dođe i kaže da će poštovati volju naroda i da će oni koji provociraju rat imati problema sa Vašingtonom.

Pročitajte još

Neka kažu: `Ako želite da živite zajedno, to je u redu. Ako ne – mirno se raziđite.` Samo će tako vratiti svoju veličinu. Ali čini mise da Amerikanci nemaju dovoljno moći da to učine i da ne mare zaista za ono što ja govorim – dodao je Dodik.

JEVREJI TREBA DA POMOGNU SRPSKOJ DA SE ODVOJI OD MUSLIMANA U BiH TEL AVIV

Jevreji širom svijeta treba da se organizuju i pomognu Republici Srpskoj da se odvoji od muslimana u BiH, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je naglasio da Srpska i Izrael prvo treba da održe međusobno saosjećanje i potrebu da se čuva sjećanje na istorijsku istinu o stradanju Jevreja i Srba.

Dodik je rekao da muslimani nisu zainteresovani za bilo kakvu ekonomsku ili trgovinsku saradnju sa Izraelcima.

Mi već imamo nekoliko biznismena koji su aktivni ovdje i njihove kompanije su dobrodošle. Planiramo da osnujemo kibernetičku akademiju sa izraelskim biznismenima i veoma smo zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u ključnim poljima – poručio je Dodik.

DODIK: EVROPSKA EKONOMIJA SE RUŠI BEZ RUSKIH RESURSA TEL AVIV

Evropska ekonomija se ruši bez ruskih resursa, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Šta je Evropa bez ruskih resursa? Danas vidimo odgovor. Nema više jeftinog ruskog gasa ili drugih resursa, a evropska ekonomija se ruši – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je u interesu SAD da spriječe saradnju Evrope i Rusije, pošto ta veza stvara ozbiljnu konkurenciju za Ameriku.

Predsjednik Srpske smatra da je Evropa glavna žrtva trenutnog sukoba u Ukrajini, da zbog toga rapidno gubi svoju važnost i da je predsjednik Rusije Vladimir Putin morao da zaštiti svoj narod.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu