Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Analitičar Žarko Papić o serijskom ubici: Slučaj “Gačić” pokazao da kroz naše krivične zakone puše PROMAJA

Hronika
Autor:

Foto: Edin Gačić/Youtube/Screenshot

Krivični zakoni u BiH imaju rupe kroz koje puše velika promaja u korist kriminalaca, pa stoga i ne čudi što nam se desio slučaj “Gačić”, kaže ovo za Srpskainfo direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar Žarko Papić. On ističe da je potpuno nevjerovatno kako se sistem odnosio prema ovom slučaju od samog početka.

– Edin Gačić dobija dopust, nakon prvog ubistva i na tom dopustu ubija svoju rođenu majku. Zatim, i nakon svih upozorenja direktora zatvora u kojem je služio kaznu, on se pušta na slobodu bez ikakvog nadzora – kaže Papić.

Dodaje da bi definitivno prvo trebalo pooštriti krivični zakon, i da sve one za koje postoji ozbiljna sumnja da su psihički poremećeni, nakon puštanja iz zatvora, treba smjestiti u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu.

Edin Gačić je 4. februara u mjestu Podorašac kod Konjica brutalno ubio Sauda Sultanića, a 9. februara u mjestu Suhodol kod Tarčina oduzeo je život i policajcu FUP Mahiru Begiću te se dao u bijeg.

Inače, Gačić je 1999. godine ubio saborca Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku. Ubijen je u utorak, nakon obračuna sa specijalcima u šumi Barice između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO