Biznis

ANALIZA EVROSTATA Najveći pad privrede evrozone od 1995. godine

Bruto domaći proizvod u evrozoni pao je za 12,1 odsto u drugom tromesječju ove godine, dok se ekonomija u cijeloj EU smanjila za 11,9 odsto, pokazale su prve preliminarne procjene evropske statističke kancelarije Evrostat.

ANALIZA EVROSTATA Najveći pad privrede evrozone od 1995. godine
FOTO: OMER MESSINGER/EPA

To je najveći pad otkako evropski statističari prate ekonomsku aktivnost od 1995. godine.

Evrostat je u preliminarnim prvim procjenama o BDP za drugo tromesječje objavio preliminarne procjene za 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Češka, Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Letonija, Litvanija, Austrija i Portugalija.

Među zemljama za koje je Evrostat već prikupio podatke, najveći kvartalni pad BDP izmedu aprila i kraja juna zabilježen je u Španiji -18,5 odsto.

Za više od 10 odsto smanjile su se ekonomije Portugala (-14,1 odsto), Francuske (-13,8), Italije (-12,4), Belgije (-12,2), Austrije (-10,7) i Njemačke (-10,1). Najmanji pad imala je Litvanija (-5,1 odsto).

Kako su saopštili evropski statističari, ovo je daleko najveći pad BDP u evrozoni i EU dosad. Dodali su da je ovo prva procjena na temelju nepotpunih podataka, koja će još biti podvrgnuta preispitivanju.

Evrostat će 14. avgusta objaviti drugu procjenu ekonomskog razvoja za drugi kvartal.