Svijet

ANKETA U ALBANIJI Oko 74 odsto stanovništva se zalaže za ideju nacionalnog ujedinjenja sa Kosovom

Prema jednom istraživanju na koje se poziva albanski novinar Sebastijan Zonja, čak 74,8 odsto Albanaca zalaže se za ideju nacionalnog ujedinjenja Kosova i Albanije, prenosi portal “Ljajmi”.

ANKETA U ALBANIJI Oko 74 odsto stanovništva se zalaže za ideju nacionalnog ujedinjenja sa Kosovom
FOTO: VETËVENDOSJE!/FACEBOOK

Zonja je na svom Fejsbuk nalogu naveo da je bilo planirano da dubinska studija, koju su sprovele organizacije civilnog društva na Kosovu i Albaniji, bude objavljena u Tirani ove nedjelje, ali da je događaj otkazan prije dva dana.

Objavljivanje studije, iako je sve bilo spremno, otkazano je bez ikakvog objašnjenja. Ispod sam objavio sliku jedne od stranica studije na kojoj se vidi da bi prema anketi 75 odsto Albanaca u Albaniji glasalo za ujedinjenje Albanije i Kosova ako bi bio održan referendum – rekao je Zonja, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima, studija se bavi istraživanjima mnogih drugih tema koje dokazuju da su Albanci protiv ideje razmjene teritorija sa Srbijom i protiv balkanskog “mini-Šengena”, jer teže integraciji i nacionalnom jedinstvu, a ne ujedinjenju sa Srbijom.

Rezultati tog istraživanja pokazuju da je 88,7 odsto kosovskih Albanaca posetilo Albaniju, dok je 31,6 odsto Albanaca iz Albanije posjetilo Kosovo, a među podacima je i da je 18 odsto ispitanika kosovskih Srba posjetilo Albaniju u posljednje dvije godine.

Takođe, 84 odsto kosovskih Albanaca i 67 odsto građana Albanije ne želi da ima društvene odnose sa Srbima.

Prema riječima ispitanika, Srbija i Rusija su najviše neprijateljske zemlje prema Albaniji i Kosovu.

Naime, nisu navedeni detalji na kojem uzorku je obavljeno istraživanje, gdje i kada.