Digitalna Srpska

ANTIVAKSERIMA SE OVO NEĆE SVIDJETI Fejsbuk i Jutjub uvode NOVO PRAVILO

Tvrdnje koje su u suprotnosti sa lokalnim zdravstvenim autoritetima, poput NHS u Velikoj Britaniji ili Svjetske zdravstvene organizacije, biće uklonjene.

ANTIVAKSERIMA SE OVO NEĆE SVIDJETI Fejsbuk i Jutjub uvode NOVO PRAVILO
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

 To uključuje tvrdnje da će vakcina ubiti ljude ili prouzrokovati neplodnost, kao i teorije zavjere da će mikročipovi biti ugrađeni u ljude koji prime vakcinu, prenosi b92.

Veliki broj teoretičara zavjere

Obe teorije zavjere propagirane su nedavno. Prema anketama, polovina gledalaca “Foks Njuz” vjeruje da Bil Gejts želi da koristi vakcinu protiv korona virusa za ugrađivanje mikročipova Amerikancima zarad globalnog nadzora.

Pročitajte još

U Londonu su se demonstranti protiv “lokdauna” i vakcinacije okupili na Trafalgar skveru, tvrdeći da je korona virus podvala i kako bi mjere vlade trebalo da se prekinu.

Jutjub već djeluje protiv pogrešnih informacija

Jutjub već uklanja određene pogrešne informacije o korona virusu. To uključuje tvrdnje da virus ne postoji, sadržaj koji obeshrabruje ljude da traže medicinsku pomoć ili sadržaj koji osporava lokalne zdravstvene savjete. Sadržaj koji se “približi” kršenju smjernica kompanije očigledno je manji od jednog procenta sadržaja koji se gleda u Sjedinjenim Državama.

Ipak, kompanija smanjuje preporuke ovog graničnog sadržaja od januara 2019. godine.

Jutjub nije jedini tehnološki gigant koji se bori da obuzda dezinformacije o korona virusu. Kompanije za socijalne medije uklonile su samo dva odsto prijavljenih postova koji šire dezinformacije o vakcinama, pokazuju studije.

Fejsbuk je rekao da će zabraniti oglase na svojoj platformi koji obeshrabruju vakcinacije, sa izuzetkom oglasa o vladinim politikama vakcina. Tviter je takođe dodao nove oznake i poruke upozorenja kako bi “pružili dodatni kontekst i informacije” tvitovima sa “spornim ili obmanjujućim informacijama” o koronavirusu. Međutim, dezinformacije na Fejsbuku i dalje su gore nego što su bile tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016. i porasle su 2020. godine.