Svijet

APEL IZ KINE "Tramp bi trebalo da ublaži sankcije Sjevernoj Koreji"

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je predsjednika SAD Donalda Trampa da ublaži sankcije Sjevernoj Koreji tokom njihovog sastanka u Japanu prošlog mjeseca, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

APEL IZ KINE "Tramp bi trebalo da ublaži sankcije Sjevernoj Koreji"
FOTO: TANJUG/AP

Kina se zalagala za oštre snakcije UN nakon što je Sjeverna Koreja kontinuirano izvodila raketne u nuklearne testove, ali je i sugerisala da bi sankcije mogle da se ublaže kako bi se Sjeverna Koreja nagradila za dobro ponašanje, prenio je Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je novinarima da je Si informisao Trampa o stavu Kine o Sjevernoj Koreji kada su se sastali na marginama samita G20 u Osaki.

Na sastanku sa predsjednikom Trampom u Osaki, predsjednik Si ga je upoznao sa principijelnom pozicijom Kine o pitanju poluostrva i zatražio od američke strane da pokaže fleksibilnost i sastane se sa Sjevernokorejcima na pola puta, uključujući ublažavanje sankcija u dogledno vrijeme – rekao je Geng.

I Si i Tramp su razgovarali sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong-Unom nedavno – Si prije samita G20 tokom posjete Pjongjangu, a Tramp poslije samita, kada se sastao sa Kimom u demilitarizovanoj zoni između Sjeverne Koreje i Južne Koreje.

Prihvati notifikacije