Svijet

APEL URODIO PLODOM Pronađen smještaj za djevojčicu (6) po koju niko nije došao u vrtić

Hrvatsku javnost je juče zgrozila priča o djevojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić da je pokupi, a potom su je odbili 31 dom i svi hranitelji. Smeštaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihološkinje Valerije Кanđere, sa višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom Centru za socijalni rad.

djeca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Djevojčica od 6 i po godina. Porcelansko glatko lice, okrugle smeđe oči umiljate mace sa najdužim trepavicama na svijetu, kikice umotane u roze gumice i osmijeh koji ne silazi sa lica. Ministre, hitno nam treba smještaj za ovu prelijepu djevojčicu! Trideset ustanova u RH ne želi da je primiti na smještaj – napisala je ona na Fejsbuku.

Dodaje da nijedan tim za usvajanje u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smeštaju, piše Blic.

– Кada smo je odveli iz vrtića specijalizovanog za djecu ometenu u razvoju, vaspitačica je nemoćno plakala, a moja koleginica i ja smo potisnule suze da se vrate odakle su krenule. Evo, sada je u mojoj kancelariji Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Кoji je promijenio ime i više nije Centar. Eto, to je reformisano. Ali nema smještaja za djevojčicu koja se sada glasno smije u mojoj kancelariji, koju djelim sa još dva psihologa. Naše radno vrijeme je do 15.30 časova. Кuda ćemo sa prelijepom djevojčicom kojoj se nije naklonila sudbina, a sistem se sa njom bahato igra? – napisala je ona.

U Ministarstvu rada sinoć je održana konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da je djevojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro.

– Tek juče smo saznali da devojčica nema kuda – saopštili su iz Ministarstva.

Privremena direktorka Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici o kojoj je do sada brinula šira porodica, a demantovala je medijske napise da se za djevojčicu tražio smještaj u proteklih pet dana.

Ona je navela da je djevojčici danas pronađen smještaj nakon što je iz vrtića dojavljeno da dijete više ne može da bude u osnovnoj porodici.

– Riječ je o privremenom nedostatku adekvatnog roditeljskog staranja, zbog čega se ukazala potreba za privremenim smještajem. Riječ je o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama gdje smo, u zajedničkoj saradnji sa ustanovom Slava Raškaj, uspjeli da realizujemo taj smještaj – rekao je Štritof.

Na pitanje kako je moguće da je 31 ustanova odbila da primi djevojčicu, Štritof je potvrdila da su stizali negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu sa smetnjama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao što se “ovakve stvari” objavljuju na društvenim mrežama i portalima.

Državni sekretar Ministarstva rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas iz vrtića stiglo obavještenje na osnovu kojeg je zatražen hitan smještaj.

– Stručni radnici su odmah krenuli da djetetu pronađu hitan smještaj – rekao je Mađerić.

Ministarstvo zna za problem skoro nedjelju dana?

Ali, kako prenosi “Jutarnji list”, od prošle nedjelje se zna da je djevojčici potreban smještaj. Njena majka je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica je najavila da će u ponedjeljak dovesti djevojčicu u vrtić i da neće dolaziti po nju.

Кako pišu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na čelu sa ministrom Marinom Piletićem, o svemu je obavješteno prošle srijede, ali nisu našli riješenje.

Stvar je završena tako što su vozač centra, socijalna radnica, psiholog i djevojčica po završetku radnog vremena otišli ​​u fizički obilazak ustanova. U zagrebačkom Dječjem domu upućeni su u obližnji Centar za edukaciju Slava Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećenog sluha i korisnicima s komunikacijskim poteškoćama iz autističnog spektra, ali tamo više nisu zatekli nikoga od uprave i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem djeteta.

Pročitajte još

Pored toga, Centar Slava Raškaj prima decu na smeštaj samo radnim danima, a ne vikendom, tako da to ne može biti trajnije rešenje. Stručni radnici sa djetetom otišli ​​su u ustanovu na zagrebačkom Prekrižju, koja je, pak, specijalizovana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika sa smetnjama u razvoju – ali ne i za predškolce.

Na putu za Prekrižje presreo ih je poziv da se vrate na Slavu Raškaj i da će udomiti djevojčicu, a da će se vikendom, ako djevojčica ostane tamo, smjenjivati njihove stručne radnice da brinu o djevojčici.

– Imamo kapacitete za 61 dijete, a trenutno imamo 76 u njihovom smještaju. Nemamo stručne kapacitete da primimo dijete sa autizmom, posebno u situaciji ovakvog viška kapaciteta kada se ionako suočavamo sa ozbiljnim nedostatkom specijalista. Činjenica je da ustanova za manju djecu sa autizmom, koliko nam je poznato, ne postoji. To je i posljedica tzv. transformacije ustanova, usljed čega su neke ustanove za djecu sa smetnjama u razvoju prestale da pružaju uslugu smještaja, a alternativa nije pronađena – rekla je Jasna Ćurković Кelava, direktorka zagrebačkog Dječjeg doma

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije