back button
reload

Svijet

Amerika ostaje posvećena borbi protiv side "Niko nije mogao da zamisli da će bolest i danas biti sa nama"

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da SAD ostaju čvrsto posvečene borbi protiv side, u cilju okončanja globalne pandemije ove bolesti.

Amerika ostaje posvećena borbi protiv side "Niko nije mogao da zamisli da će bolest i danas biti sa nama"
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju Stejt departmenta, na 40. godišnjicu od prvih registrovanih slučajeva side, Blinken je naglasio da u to vrijeme niko nije mogao da zamisli da će bolest i danas biti sa nama i da će odnijeti više od 32 miliona života širom svijeta, uključujući i 700.000 u SAD.

On je podsjetio da više od 38 miliona ljudi širom svijeta, uključujući 1,2 miliona u SAD, trenutno hrabro živi sa virusom HIV.

Američki državni sekretar je rekao i da su SAD ponosne na dugogodišnje partnerstvo sa zemljama i zajednicama širom sveta u cilju okončanja globalne epidemije side i podsjetio da su uložile više od 85 milijardi dolara u globalni odgovor na ovu bolest kroz hitan program za borbu protiv side (PEPFAR) i kao vodeći donator Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Kao datum kada se sida pojavila uzima se 5. jun 1981. godine. Tada je u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti kod pet homoseksualaca ustanovljen rijedak oblik upale pluća, od koga su do tada oboljevale samo jako imunološki oslabljene osobe.

Bolest je naredne godine nazvana sindrom stečenog gubitka imuniteta, ili sida, poznata i po svom engleskom akronimu AIDS.

Francuski tim je izolovao virus uzročnika side 1983. godine, i on je 1986. zvanično nazvan HIV-virus (virus humane imunodeficijencije).