back button
reload

Politika

"BiH PRIMJER VJEŠTAČKE DRŽAVE" Broćeta poručio da u FBiH još nije konstituisana vlast po volji birača

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta ocijenio je da je BiH primjer vještačke države i vještačkog Izbornog zakona, te da međunarodnu zajednicu ne zanima to što u FBiH još nije konstituisana vlast po volji birača.

"BiH PRIMJER VJEŠTAČKE DRŽAVE" Broćeta poručio da u FBiH još nije konstituisana vlast po volji birača
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Goran Broćeta

Sa druge strane, međunarodnu zajednicu itekako zanima svaki potez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika iz Republike Srpske – rekao je Broćeta Srni.

On ističe da bi međunarodna zajednica posegnula za bonskim ovlaštenjima ili nekim drugim da kojim slučajem u Srpskoj nije konstituisana vlast i da njene institucije ne funkcionišu.

Broćeta podsjeća da je Vlada FBiH u tehničkom mandatu, iako je raspisivanje novih izbora za pola godine.

– Osim Vlade, u tehničkom mandatu je i potpredsjednik koji je izabran po mjeri Sarajeva, dok još nije u potpunosti formirano ni rukovodstvo Doma naroda, jer potpredsjednik iz reda srpskog naroda do danas nije izabran – navodi Broćeta.

On ističe da zvanično Sarajevo ne želi nekoga ko dolazi iz srpskih sredina i koji je izabran srpskim glasovima, dok za “Srbe” koji mijenjaju nacionalnost svake dvije ili četiri godine nema dovoljno ruku.

– Sve funkcioniše bez jasne većine. Od tačke do tačke se skupljaju ruke i tako danas funkcioniše FBiH – kaže Broćeta.

On je navodi da to za međunarodni faktor izgleda ne predstavlja problem, kao i da međunarodnu zajednicu ne zanima to što se na svakom koraku krše sva Ustavom zagarantovana prava srpskog naroda u FBiH.