reload

Svijet

Čeka se reakcija Kine: Amerika i Tajvan se složili da započnu trgovačke pregovore

 Sjedinjene Države i Tajvan u srijedu su se složili da započnu trgovačke pregovore u okviru nove inicijative, rekavši da žele postići sporazume s "ekonomski značajnim ishodima", što je još jedan znak pojačane podrške SAD-a ostrvu koji Kina smatra svojom teritorijom.

Čeka se reakcija Kine: Amerika i Tajvan se složili da započnu trgovačke pregovore
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Vašington i Tajpej predstavili su američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. vijeka u junu, samo nekoliko dana nakon što je Bajdenova administracija isključila ostrvo, koji Kina smatra svojom teritorijom, iz svog privrednog plana usmjerenog na Aziju i osmišljenog da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

FOTO:
FOTO:

Kancelarija američkog trgovačkog predstavnika saopštio je da su dvije strane “postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu” i da se očekuje da će se prvi krug pregovora održati početkom ove jeseni.

– Planiramo slijediti ambiciozan raspored za postizanje obveza po visokim standardima i smislenih ishoda koji pokrivaju jedanaest trgovačkih područja u pregovaračkom mandatu koji će pomoći u izgradnji pravednije, prosperitetnije i otpornije privrede 21. vijeka- rekla je zamjenica trgoviačkog predstavnika Sjedinjenih Država Sara Bianči.

U pregovaračkom mandatu navodi se da su Sjedinjene Države i Tajvan postavili obimni dnevni red za razgovore o pitanjima poput olakšavanja trgovine, dobre regulatorne prakse i uklanjanja diskriminirajućih prepreka trgovini.

Rečeno je da će početak službenih razgovora biti u svrhu postizanja sporazuma s “obavezama visokog standarda i ekonomski značajnim ishodima”.

Nije spomenuta mogućnost širokog sporazuma o slobodnoj trgovini, za što je Tajvan lobirao.

Vašington je, usprkos nedostatku službenih diplomatskih veza, želio ojačati podršku Tajvanu, posebno jer se suočava s pojačanim političkim pritiskom Kine, piše Klix.