reload

Politika

"CIK RADI PROTIV SNSD" Dodik poručio da će novi saziv Vlade Srpske uskoro biti formiran

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su koncipirani skoro svi elementi za formiranje novog saziva Vlade Republike Srpske.

"CIK RADI PROTIV SNSD" Dodik poručio da će novi saziv Vlade Srpske uskoro biti formiran
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je rekao da će ovaj proces biti završen nakon konstitutivne sjednice Vijeća naroda Srpske koja bi trebalo da bude održana polovinom naredne sedmice.

– Efikasno je završeno konstituisanje Narodne skupštine Republike Srpske, kao i postupak izbora delegata u Vijeće naroda Srpske i Dom naroda parlamenta BiH – rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je istakao da je jasno da su aktivnosti Centralne izborne komisije BiH usmjerene protiv SNSD.

Pročitajte još

– CIK pokušava da u kontinuitetu smanji značaj ulogu i podršku koju u narodu ima SNSD. Ponovo se pokušava na nivou Sarajeva odlučivati ko su srpski delegati u Domu naroda parlamenta BiH – dodao je Dodik.

On je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ BiH ima podršku SNSD da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Sjednici su prisustvovali potpredsjednici SNSD Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.

Zajednički odgovoriti na pritiske i laži

Milorad Dodik takođe je izjavio danas da će veoma brzo predstavnici Srpske i Srbije pokušati da kreiraju zajednički nacionalni i narodni odgovor na pritiske i laži protiv srpskog naroda u BiH i na Kosovu i Metohiji.Dodik je istakao da je već rekao da neće prihvatiti bilo kakav eventualni poziv iz Kvinte, ukoliko bi na sastanku sjedio predstavnik Britanije.

– Oni su mešetari koji su uništili stabilnost srpskog naroda kroz istoriju i oni su najveće su štetočine za srpski narod, a to pokazuju i u BiH i na Kosmetu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je očigledno da stranci kreiraju atmosferu kršenja Rezolucije 1244 na Kosovu i Metohiji, prije svega zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, dok su ostale zemlje su trabanti, poput Italije i prate te politike jer ne žele da se sa njima kompromituju zbog “nekog Kosova i pozicije Srbije”.

– Zato je viljdivo da ini `bildaju` mišiće i privremenim vlastima u Prištini sada silom nameću rješenja koja su neodrživa za srpsku nacionalnu zajednicu – rekao je Dodik.

Dodiku je drago što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučno brani interese Srba na Kosovu i Metohiji.

Poslije kvalfikacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija na račun Srpske, Dodik je istakao da predstavnici Srpske neće dozvoliti da građani sa ličnim kartama takozvanog Kosova ulaze u BiH, bez obzira što je nešto o tome dogovoreno u okviru Berlinskog procesa.

Dodik je podsjetio da Srpska ima više legitimiteta nego takozvano Kosovo, koje nije priznalo više od pola zamalja u UN.