reload

Hronika

Građani Velike Kladuše uznemireni: Ubijen svjedok saradnik u slučaju "Eskobar"

Istražiteljski timovi MUP USK još uvijek tragaju za jednim ili više počinilaca ubistva Eldina Ćerimovića, koje se dogodilo juče u jutarnjim satima u Velikoj Kladuši, a istraga je usmjerena u više različitih pravaca.

Građani Velike Kladuše uznemireni: Ubijen svjedok saradnik u slučaju "Eskobar"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je potvrdio Adnan Beganović, portparol MUP USK, koji je istakao kako istragom rukovodi Tužilaštvo USK.

– Tokom utorka i danas obavili smo pretrese na više lokacija u Velikoj Kladuši, priveli i obavili razgovore s više bezbjedonosno interesantnih osoba nad kojima se provodi kriminalistička istraga. Prilikom pretresa policija je izuzela određene predmete, ali više informacija zbog interesa daljih istražnih radnji ne možemo otkriti – kazao je Beganović.

Kako Nezavisne neslužbeno saznaju iz izvora bliskih policijskoj istrazi, ubijeni Ćerimović je ranije, u više navrata, prijavljivao Tužilaštvu USK prijetnje koje je dobijao od određenih osoba.

Inače, on je ubijen u utorak oko devet sati iz vatrenog oružja u trenutku kada je od kuće odlazio na posao, a radio je kao čuvar u jednoj proizvodnoj hali.

Pročitajte još

U policiji nisu mogli potvrditi informacije da je, navodno, udaren automobilom prije nego što je ubijen, a odgovor na ovo pitanje trebala bi dati obdukcija. Tijelo Ćerimovića pronašao je slučajni prolaznik u naselju Gradine, nekoliko kilometara od Velike Kladuše, te o tome obavijestio policiju.

– Pripadnici policijske patrole pronašli su tijelo muškarca sa dvije prostrelne rane na grudima i povredama u predjelu glave. Takođe, pronađene su i dvije čahure, a pretpostavlja se da potiču iz pištolja iz kojeg je pucano. Ovo djelo je okarakterisano kao krivično djelo ubistva – kazao je Beganović.

On je potvrdio kako je jedan od smjerova u kojima teče istraga i slučaj “Eskobar”, kada je u julu prošle godine Granična policija BiH na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, pronašla zasade i laboratoriju za uzgoj marihuane.

Tada je uhapšeno više osoba koji su bile organizovane u kriminalnu grupu kojoj je na čelu bio Dino Muzaferović, a član te grupe je bio i ubijeni Ćerimović, koji je kasnije sklopio dogovor s istražnim organima i postao svjedok saradnik.

Ovaj događaj je, obzirom na brutalnost, uznemirio građane Velike Kladuše koji očekuju da se slučaj što prije rasvijetli, a odgovorni za ubistvo privedu licu pravde.