reload

Politika

HLADNA ATMOSFERA Završena prva runda pregovora Vučića i Kurtija u Briselu, sastanak trajao oko dva sata (FOTO)

Prva runda razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, u kojoj uz evropske posrednike učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti, završena je poslije skoro dva sata.

HLADNA ATMOSFERA Završena prva runda pregovora Vučića i Kurtija u Briselu, sastanak trajao oko dva sata (FOTO)
FOTO: TANJUG/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dijalog na najvišem političkom nivou odvija se u Briselu, a prisustvuju mu i šef evropske diplomatijhe Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Kako javlja RSE, nakon ovog zajedničkog, ponovo slijede odvojeni bilateralni sastanci predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima, sa idejom da ponovo okupe tokom dana.

Za sada izjava zvaničnika nema, ali se po fotografijama i snimcima početka susreta moglo vidjeti da je atmosfera, bar kada je riječ o Vučiću i Kurtiju, bila hladna.

Iako SAD ne učestvuju u dijalogu, sve pomno prate, tako da se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, nalazi i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar.

Trilateralnom sastanku (Beograd, Priština i EU), prethodili su odvojeni susreti Borelja sa Vučićem i Kurtijem. Šef evropske diplomatije je pred zajednički sastanak poručio da očekuje da oba lidera budu otvorena i fleksibilna, kako bi se došlo do zajedničkog stava.

– Nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom su pokazale da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvorena i fleksibilna da nađu zajednički jezik – naveo je Borelj na Tviteru.

On se ranije danas, zajedno sa Lajčakom, u Briselu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovim susretima je, praktično, “otkočen” dijalog na najvišem političkom nivou, koga nije bilo više od godinu dana, piše Blic.

– Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rješenju, iako u to uopšte ne vjerujem – napisao je Vučić na svom Instagram nalogu pred početak razgovora.

Borelj i Lajčak su prethodno razgovarali i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je i juče poslije podne, na odvojenim sastancima, razgovarao sa Vučićem i Kurtijem.

Nakon njih, rekao je da od današnjih sastanaka očekuje dogovor, ali ne konačan.

– Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati – rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dvije strane.

Vučić je juče, nakon sastanaka i sa Lajčakom, ali i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao da će današnji razgovori biti teški, “jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju”

– Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije 1244 UN i Briselskog sporazuma. Svega što je potpisano – rekao je.

Tokom jučerašnjeg dana, Vučić i Kurti razgovarali su odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.