back button
reload

Svijet

INOVATIVNO RJEŠENJE Privremene tetovaže sa kodom za ulazak u moskovske kafiće

Vakcinisane i osobe koje su preležale virus korona, a stanuju u Moskvi, moći će ući u gradske kafiće sa privremenim tetovažama na kojima je prikazan njihov "QR" kod, koji se nalazi na sertifikatu i omogućava onlajn provjeru.

INOVATIVNO RJEŠENJE Privremene tetovaže sa kodom za ulazak u moskovske kafiće
FOTO: FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Pres-služba jednog od autora projekta, servisa za dostavu hrane “Deliveri klab”, zajedno s internetskim časopisom “Everink tatu”, uvela je mogućnost privremenih tetovaža sa QR kodom radi posjećivanja kafića i restorana.

Korisnici će birati između šest oblika dizajna svog QR koda kako bi svako za sebe mogao pronaći ono što mu se sviđa, navodi se u saopštenju. Za dobijanje tetovaže potrebno je izvršiti narudžbu na stranici internet prodavnice i poslije kontakta sa menadžerom poslati svoj QR kod. Tetovaža će stajati na tijelu dvije sedmice.

Pročitajte još

– Pomoću našeg projekta želimo skrenuti pažnju na ugostiteljske objekte, a takođe podsjetiti na značaj i neophodnost vakcinacije. Našim privremenim tetovažama želimo da relaksiramo situaciju, a ujedno ćemo i proces pokazivanja QR kodova učiniti raznovrsnijim i zanimljivijim – ističu iz “Deliveri klaba”.

Zbog rasta broja slučajeva zaraze virusom korona, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin potpisao je ukaz kojim je ulazak u kaćiće i restorane u Moskvi od 18. juna moguć samo za one koji su preležali infekciju virusa korona, imaju negativan test ili su vakcinisani.

Takođe, od 22. juna uvedena je privremena zabrana održavanja masovnih manifestacija za više od 500 ljudi.

Sistem QR kodova neće se odnositi na prehrambene trgovine i apoteke u Moskvi, prenosi “Ruska riječ”.