reload

Svijet

ISTUPILI Rusija prekinula učešće u sporazumima u okviru Savjeta Evrope

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Savjeta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

ISTUPILI Rusija prekinula učešće u sporazumima u okviru Savjeta Evrope
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Počev od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi sa drogama i bolestima zavisnosti Savjeta Evrope (Grupa Pompidu), djelimičnog sporazuma Savjeta Evrope iz 1990. o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog djelimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog djelimičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, navodi se u ukazu, prenosi TAS S.

Rusija više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Savjeta Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije. Rusija je pristupila Savjetu Evrope prije 26 godina.

Pročitajte još

Ruski delegati su od 1996. učestvovali u pet glavnih formata saradnje: međuvladinoj (Komitet ministara Savjeta Evrope, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, PACE), međuregionalnoj (Kongres lokalnih i Regionalne vlasti), sudskoj (Evropski sud za ljudska prava) i nevladinoj (Konferencija međunarodnih organizacija Savjeta Evrope), a 15. marta ove godine započela je proces istupanja iz Savjeta Evrope, navodi TAS S.