back button
reload

Biznis

IZNOS OD MILIJARDU EVRA Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu

Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dvije emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

IZNOS OD MILIJARDU EVRA Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu
FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kako je istaknuto, prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala “zelenu” evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja.

– Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra – navode iz NBS.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra).

Pročitajte još

Današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmjerenih na postizanje još održivijeg rasta ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, navodi se u saopštenju.

– Još jedan uspješan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog povjerenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije. Posebno me raduje činjenica da je zabilježena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla i ukazuje na povjerenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije – ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.