reload

Svijet

Japan traži izvinjenje: Konzul iz zemlje izlazećeg sunca u Rusiji priveden zbog špijunaže

Ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin pozvan je na razgovor u japansko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) privela generalnog konzula Japana u Vladivostoku dok je sakupljao informacije o uticaju zapadnih sankcija na ekonomsku situaciju u ruskom Primorskom Kraju.

Japan traži izvinjenje: Konzul iz zemlje izlazećeg sunca u Rusiji priveden zbog špijunaže
FOTO: DIEGO AZUBEL/EPA

Zamjenik ministra spoljnih poslova Japana Takeo Mori izrazio je odlučan protest Galuzinu i insistirao na izvinjenju zbog privođenja japanskog konzula Motokija Cacunorija u Vladivostoku pod optužbom da je prikupljao povjerljive informacije.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši apelovao je da ruska strana ovaj protest i zahtjeve Tokija shvati ozbiljno. On je dodao da Moskva mora zvanično da se izvini.

Dan ranije pripadnici FSB-a rekli su da je Cacunori za novčanu nagradu prikupljao povjerljive informacije o ruskoj saradnji sa regionalnom azijsko-pacifičkom državom i uticaju zapadnih sankcija na ekonomiju u Primorskom Kraju.

Pročitajte još

Na video-snimku koji posjeduje FSB diplomata je priznao krivično djelo. Protest je upućen Japanu putem diplomatskih kanala, a konzul je proglašen personom non grata i naređeno mu je da napusti Rusiju u roku od 48 časova.

– Nema dokaza da je taj zaposlenik bio umiješan u neke ilegalne aktivnosti, za koje ga ruska strana optužuje – rekao je japanski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da postupci Rusije nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

Izvor u Vladivostoku rekao je da je Cacunori pušten.

Japanska Vlada je potvrdila da je Cacunori pušten i očekuje se da će najkasnije sutra napustiti Rusiju.