back button
reload

Društvo

"KĆERI MOJA, LJEPŠA SI OD SVOJE MAJKE, MORAM TE OŽENITI" O ovoj bajci bruje društvene mreže (FOTO)

- Kćeri moja, moram ispuniti obećanje koje sam dao tvojoj majci. Ti si jedina žena koja je ljepša od nje. Moram te oženiti - glasi dio bajke koji se pojavio na Tviteru i šokirao korisnike ove mreže koji komentarišu da je ovo sramno promovisanje incesta.

"KĆERI MOJA, LJEPŠA SI OD SVOJE MAJKE, MORAM TE OŽENITI" O ovoj bajci bruje društvene mreže (FOTO)
FOTO: DEJAN BRIZA/RAS SRBIJA

Nakon što je objavljen dio iz bajke počela su nagađanja o kojoj priči je riječ. Citirani dio pripada bajci francuskog autora Šarla Peroa (1628-1703), autora brojnih bajki, “Zlatokose”, “Mačka u čizmama”, “Pepeljuge”, “Ljepotice i zvijer”, “Crvenkape”, čije je prvo djelo “Uspavana ljepotica“ objavljeno 1696. godine, bez autorovog potpisa (njegova prva zbirka je„Priče i bajke iz starih vremena s poukom“).

“Odvratno, Incest na mala vrata, Bljak, mi smo u paklu, nema dalje”, kritikuju ovu priču.

Pojedini Tviteraši navode da je najbitnije vrijeme u kojem je nastala bajka.

“Aman, pričamo o bajci iz 17. vijeka, šta onda reći o “Devojčici sa šibicama”?! Da l’ je moguće da ništa od bajki nisi čitala i da ne znaš kakvih tu strahota ima, ali da dobro uvijek pobjedi?”, neki su od komentara.

FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Neki ističu da je sporna bajka imala privhatljiv kraj.

“Necenzurisane verzije većine narodnih bajki i mitoloških priča su užasne. Ova Peroova počinje ovako bljak, ali poslije se sve završi okej”, komentarisali su pojedini tviteraši.

Međutim, ovakvi komentari nisu umirili raspravu pa su uslijedile reakcije:

“Ovakve stvari, bar po mom mišljenju, ne smiju da budu, ni u malom mozgu! Kakav god da je kraj” jedan je od komentara.

Među komentarima izdvajamo i sljedeće: “U čitavoj ovoj priči, najzanimljivije mi je koliko ljudi pokazuje da nisu čitali obaveznu lektiru tokom osnovne škole. Ovo je stara priča, bila je lektira i tokom devedesetih kada sam ja bio u osnovnoj školi”, “Bajka ima svoju morfologiju. Ima, čini mi se, sedam glavnih likova, odnosno tipova. Svaka je bajka poučna. Negdje sam naletjela na knjigu o strukturi srpskih bajki. I glavni junak mora da prođe kroz iskušenja da bi kraj bio pozitivan i pravedan”.

O čemu govori bajka “Magareća koža”?

Bajka opisuje život dvije porodice. Sa jedne strane nalazi se očajni otac princeze, koji želi da se oženi kćerkom, ali mu to, srećom, ne polazi za rukom, zbog mudre dobre vile, koja u pravom času pomaže princezi da pobjegne sa dvora. Sa druge strane su kralja i kraljica, koji bi sve žrtvovali za sreću svoga sina koji se na kraju ženi princezom.

Kao tema djela na književnim sajtovima navodi se “borba princa da osvoji princezu sa smaragdnim prstenom”, dok se kao njegova ideja izdvaja: “Prava ljubav će da prođe sve kušnje ako smo dovoljno istrajni i ako se borimo za nju”, piše Blic žena.

Da li vrijeme pisanja bajke i kraj mogu da opravdaju njen sadržaj ili je on u potpunosti neprihvatljiv jer sporna tema ni ne treba da se nalazi u bajkama?

Priče za djecu nerijetko se, vjekovima nakon njihovog objavljivanja, oštro kritikuju nakon što novi ugao gledanja pronađe u njima kontroverzne detalje. Tačno je da djeca određene stavri shvataju drugačije od odraslih, ali to što je incest nekada davno bio prihvatljiva tema za knjigu za najmlađe (što takođe nije bilo u redu), ne znači da je to i danas.

Pojedini izvori kažu da se “Magareća koža” čita u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, dostupna je i u Srbiji.