back button
reload

Politika

Kesić poručuje: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona

Predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izrazio je danas optimizam da će se RS izboriti protiv odluke odlazećeg Viskog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

Kesić poručuje: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U izjavi za Tanjug Kesić je rekao da ni, između ostalog, ni Brisel ni Vašington ne stoje uz Inckovog kršenja Dejtonskog sporazuma.

– Optimista sam, jer vidim reakcije iz Vašingtona i Brisela, da ne postoji odlučnost da u ovakvom prekršaju Dejtonskog sporazuma stoje uz Incka – rekao je Kesić

On je dodao da ga ta činjenica ohrabruje i da se zbog toga nada da će uslijediti pritisak Vašingotona i Brisela da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju, već da se odluka poništi kako bi normalno odlučivali o svakom drugom pitanju.

Pročitajte još

– Inckova odluka je neprihvatljiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za ovakvu odluku Visokog predsavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju – rekao je Kesić.

On je ocenio da su odluke Visokog predstavnika produženje nasilja prema RS, preko Dejtonskog sporazuma, ali po kojem on nema takve nadležnosti i nema nikakve mogućnosti da donosi zakone.

Prema Kesićevim riječima, Incko je napravio nelegalni prekršaj Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

– RS ima pravo da brani nadležnosti i autoritet institucija i građane RS jer je ovo direktan udar na građane – Incko uredbom stavlja RS i većinu građana u poziciju kriminala jer svi dijele isto mišljenje što se tiče zločina u Srebrenici – da je bio zločin a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog djela i grupu kriminalaca – smatra Kesić.

To je, kako kaže, način da se kriminalizuje RS i njeni građani i srpski narod i svi odgovori iz Banjaluke koji slede su reakcija na pravno nasilje Incka.

– Nadam se da svi potezi koji se vuku u jedinstvenoj situaciji u RS u kojoj postoji sloga između opozicije i stranaka na vlasti da će donijeti brzo zaključak i rješenje da sa strane stavi štetna odluka koja ugožava bdudućnost BiH – rekao je Kesić.

On je izrazio nadu da će se vratiti na kolosijek na kojem se dogovaraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini put.

Kesić naglašava da je svaki potez RS opravdan ako pokušaju da ga implementiraju, uključujući i mogućnost da se van snage stavi zakoni zajedničke države.

– Ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitanje RS, jer je to direkan udar na RS – rekao je Kesić i izrazio nadu da se to razumije i u Beogradu i naglasio da podrška Beograda treba da bude još jača.