Politika

"Neće doći do rušenja srpskog jedinstva" Višković o nametnutom zakonu Valentina Incka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković vjeruje da neće doći do rušenja srpskog jedinstva postignutog nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o kažnjavanju "negiranja genocida".

"Neće doći do rušenja srpskog jedinstva" Višković o nametnutom zakonu Valentina Incka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vjerujem da će sve stranke iz Srpske znati da provjere informacije koje dolaze iz Sarajeva prije nego što donesu bilo kakvu odluku. Došli smo do crvene linije ispod koje niko nema pravo da ide, istakao je Višković za Politiku.

On je naveo da to u praksi znači da Inckove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske, pa institucije Srpske neće postupati po tom zakonu.

Višković je istakao da se sve političke stranke pridržavaju zaključaka koje je donijela Narodna skupština kao opravdanu reakciju na Inckov zakon, ali je ukazao da to postignuto srpsko jedinstvo smeta nekim faktorima iz Sarajeva, pa spinovima pokušavaju da ga naruše.

Ne vidi, kako je rekao, nijednog predstavnika iz bilo koje partije u Srpskoj koji bi sebi mogao da dozvoli luksuz da ugrozi interese Republike Srpske, te smatra da bi bilo korektno da se razgovara ako se pojave neke nejasnoće, a ne da se ishitreno pribjegne nekom potezu koji bi naštetio srpskim interesima.

Pročitajte još

Višković ne očekuje da to što srpski predstavnici u institucijama BiH ne učestvuju u radu može da ima bilo kakve negativne posljedice po funkcionisanje Republike Srpske u tehničkom smislu, ali je napomenuo da je Narodna skupština definisala da mogu učestvovati u slučajevima kada može nastati šteta po Srpsku.

– Nećemo dozvoliti da našim nedolaskom proizvedemo štetu po Republiku Srpsku – rekao je Višković i dodao da srpski kadrovi pomno analiziraju sve sjednice, sastanke, dnevni red u zajedničkim organima.

Na pitanje da li bi moglo biti nekih bezbjednosnih izazova, Višković je odgovorio da je sigurno da se neće postupati po zahtjevima, koji po tom osnovu budu išli prema MUP Republike Srpske i drugim institucijama Srpske.

Govoreći o BiH, Višković je rekao da bi srpskom narodu bila prihvatljiva ona zemlja gdje jedni druge poštuju i uvažavaju, ne potkopavajući interese drugih, uz ocjenu da je to moguće, ako se za tu politiku opredijele u Sarajevu, prije svega Bošnjaci.

Međutim, kaže, Srbi od Bošnjaka dobijaju poruke da, ako se ne povinuju, mogu da se sele iz BiH sa onoliko zemlje koliko mogu da ponesu na opancima.

– Nema zajedništva uz poruke kakve slušamo i akcije koje se u tom smjeru vode, prema kojima u BiH za nas nema mjesta – istakao je Višković.

Višković smatra da je vrijeme da poslije 30 godina odgovornost za sudbinu BiH preuzmu ljudi kojima je narod dao povjerenje, ali da će ona, sve dok postoji visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu, biti protektorat kog ne žele da se riješe oni koji se kunu u BiH.

– Nekada mislim da je srpskom narodu jedino stalo do BiH. Jedino mi pozivamo na razgovor. Volio bih da vidim ozbiljnu analizu šta to Republika Srpska preduzima pa da bude osuđena na takve animozitete da nam se prijeti zabranama i nametanjima – rekao je Višković i upitao da li je normalno da u 21. vijeku, usred Evrope, postoji zabrana na vlastiti stav.

On je rekao da nisu samo Srbi u problemu, već i Hrvati kojima se u FBiH svaki dan ponešto osporava, pa najavljuju da se može očekivati da će pokušati opstruisati institucije BiH i FBiH ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona.

Uprkos nastojanju Bošnjaka da natjeraju Srbe da omrznu prostor na kom žive, Višković je ubijeđen da se to neće desiti.

– Ovo je naše ognjište već hiljadu godina, srpski grunt je ovdje i u drugom entitetu gdje više ne žive Srbi – rekao je Višković.

On je napomenuo da Srpska još nije dobila odgovor iz FBiH o ponudi razgovora o budućnosti BiH već se situacija znatno zakomplikovala, nakon posljednje Inckove odluke.

Komentarišući to što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik često na meti kritike da zapaljivom retorikom podgrijeva nestabilnost, Višković je rekao da je to ustaljena šema koja ne iznenađuje, na šta je srpska strana navikla.

– Srbi su loši momci od postanka Republike Srpske, a neki drugi su cvjećke, jer se tobože zalažu za BiH, zajednički život, cjelovitost, prava građana. Ali, ako pogledate u Srpskoj živi više od 15 odsto Bošnjaka, a u FBiH Srba je 2,5 odsto – rekao je Višković i dodao da se iz toga vida gdje je bilo etničko čišćenje i ko se zalaže za multietničnost.

On je podsjetio da se u nekim kantonima Srbima ne priznaju konstitutivna prava, niti ih ima u organima vlasti.

– Mi smo ponosni na to što svi mogu da žive u Srpskoj kao svoji na svome. Srpska je nabolji pokazatelj kako možemo zajedno da živimo – rekao je Višković i istakao da Srbi u FBiH nemaju osnovne uslove za život.

Premijer Srpske je ukazao kako je teško i ponekad neizdrživo živjeti u zemlji u kojoj Sarajevo vreba svaku priliku da problematizuje saradnju sa Srbijom, srpskom narodu najvažnije pitanje.

On je zahvalio Srbiji, njenom predsjedniku Aleksandru Vučću, te ppremjeru Vojvodine Igoru Miroviću, od kojih je stigla više nego korektna i konkretna pomoć za Srbe u FBiH.

Prihvati notifikacije