reload

Hronika

KONTIĆU PRODUŽEN PRITVOR Nasilnik ostaje iza rešetaka

Viši sud u Novom Sadu produžio je za još 60 dana pritvor Ivanu Kontiću (30) optuženom za pokušaj ubistva Miljana Mandića 24. avgusta 2020. godine.

KONTIĆU PRODUŽEN PRITVOR Nasilnik ostaje iza rešetaka
FOTO: MUP, SCREENSHOT / RINGIER

Ovom odlukom suda pritvor može da mu traje do 29. jula, potvrdila je za Tanjug portparolka suda Jelena Ostojin.

Kontiću je suđenje počelo 25.maja kada su on i ostali optuženi prvi put iznosili odbranu, dok su se prilikom saslušanja u tužilaštvu branili ćutanjem.

Odbrana je tada predložila ukidanje pritvora, što je sud odbio i zakazao sljedeće ročište za 21. jun.

Sa njim su na optuženičkoj klupi i Ognjen Leđanac i Luka Vukajlović.

Sva trojica su na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost negirali krivično djelo za koje se terete.

Više javno tužilaštvo tereti optužnicom Kontića za krivično djelo ubistvo u pokušaju, Leđanca za učestvovanje u tuči, a Vukajlovića za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po potjernici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mjesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bjekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bježao, već da je u Crnu Goru otišao prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred tužiocem, on je u decembru prošle godine negirao da je pokušao da ubije Mandića.

Kontić je Mandića pretukao, a do sukoba je došlo jer mu je Mandić prethodno prijetio i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Teza njegove odbrane je u tome da Kontić kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou zna kako se nanose teške povrede opasne po život, a da upravo takve povrede nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna.

Pročitajte još

Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen cijeli snimak obračuna već samo jedan njegov dio, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra prošle godine, a na njemu se vidi prebijanje muškarca.

Kontić je porijeklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik prije incidenta u kojem je prebio Mandića (28) u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta prošle godine.