back button
reload

Društvo

“KORONA UŠLA U PORODICE” Dr Lončar upozorava da se ni danas o virusu NE ZNA DOVOLJNO

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar govorio je večeras o novim mjerama, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i stanju u bolnicama.

“KORONA UŠLA U PORODICE” Dr Lončar upozorava da se ni danas o virusu NE ZNA DOVOLJNO
FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

On je na početku emisije “Četvrtkom u 9” na RTS zamolio da “ne plašimo građane” budući da svakodnevno “čitaju bombastične naslove”, već da “govorimo o činjenicama”.

Pročitajte još

– Narodna skupština je ogledalo građana. Naš cilj je da građanima kažemo istinu, kakva god da je ona, moraju da znaju istinu kakva god da je. Mi i do dan-danas ne znamo dovoljno o korona virusu. Dokazano je i činjenica je da su ovi brojevi direktno srazmjerni našem ponašanju u vrijeme korona virusa. Ne postoji nijedna mjera sem “stopa”, koji će dati najbolji rezultat – rekao je Lončar, piše Blic.

On je podsjetio da je korona virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lijek “da izbjegavamo kontakte”.

– Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mjera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama – objasnio je kako se najčešće događa zaražavanje u porodicama.

Za sve pacijente, podvukao je, ima mjesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

– U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od ljekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

– Ne postoji zdravstveni sistem na svijetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći dio države. A to se dešava – podvukao je Lončar.

Danas najviše umrlih od početka epidemije

Danas je u Srbiji zabilježen najveći broj umrlih od posljedica korona virusa od početka epidemije. Preminula je 51 osoba, a o tome da je danas najteži dan govorio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ponovo je oboren rekord i u broju novozaraženih, njih 7.606 je bilo pozitivno od čak 21.569 testirane osobe. Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 243 pacijenata.

Vlada usvojila nove mjere

Vlada Srbije donijela je danas nove mjere u borbi protiv korona virusa. Na današnjoj sjednici potvrđen je predlog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 da učenici svih srednjih škola, kao i stariji osnovci, od petog do osmog razreda, od ponedeljka 30. novembra pređu na onlajn nastavu.