back button
reload

Svijet

Kraj primirija, GAZA U PLAMENU: Izrael izveo vazdušni napad, tvrde da zbog Hamasa gore zgrade u Jerusalimu (VIDEO)

Izrael je noćas započeo vazdušne napade na Hamas u Pojasu Gaze. Kako tvrde, napad je uslijedio kao odgovor na zapaljive balone, poznatije kao "balone bombe", lansirane sa palestinske teritorije.

Kraj primirija, GAZA U PLAMENU: Izrael izveo vazdušni napad, tvrde da zbog Hamasa gore zgrade u Jerusalimu (VIDEO)
FOTO: MUHAMMADSMIRY/TWITTER

Eksplozije su se čule u srijedu, u ranim satima, prenosi BBC. Radio stanica palestinskog pokreta Hamas takođe je izvjestila da je izraelski borbeni avion napao palestinski kamp za obuku u Gazi, prenio je Rojters.

Društvenim mrežama kruže stravične slike i snimci bombardovanja uz komentare “dešava se ponovo”, “budite se”, “Izrael opet baca bombe”, prenosi Blic.

Nekoliko “balona bombi” poslato je iz Gaze nekoliko sati ranije, što je izvazvalo oko 20 požara u zajednicama u blizini granice, saopštila je izraelska vatrogasna služba.

To je prvi veliki sukob otkako je sklopljeno primirje 21. maja nakon višednevnih međunarodnih pritisaka da se okonča krvoproliće koje je trajalo 11 dana. U oružanim napadima je stradalo više od 250 ljudi, među kojima je 68 dece, većina od njih u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su njihovi borbeni avioni pogodili vojna jedinjenja kojima je upravljao Hamas u gradu Kan Junis u Pojasu Gaze.

Portparol Hamasa objavio je na Tviteru da će Palestinci nastaviti svoj “hrabar otpor” i braniti svoja prava “dok okupator ne bude proteran iz cele naše zemlje”.

Novinar BBC-ja iz Gaze na društvenim mrežama je podedijelio snimak uz napomenu da su se mogli čuti zvuci dronova iznad te teritorije.

Sukob nakon marša u Jerusalimu

Inicijalna kapisla je, piše britanski mediji, marš jevrejskih ultra-nacionalista u istočnom Jerusalimu u utorak koji su na taj način obilježavali osvajanje tog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine, što je shvaćeno kao potencijalna pretnja Hamasu, militantnoj grupi koja upravlja Gazom.

Izraelska policija ispalila je gumene metke na Palestince koji su protestovali protiv marša jevrejskih ultranacionalista u arapskim četvrtima u Jerusalimu, prenosi Gardijan.

U jednom trenutku, nekoliko desetina jevrejskih mladića skandiralo je: “Smrt Arapima”. Palestinski zdravstveni radnici rekli su da je izraelska policija ranila više od 30 Palestinaca koji su protestovali.

Novi izraelski premijer Naftali Benet izjavio je ranije više puta da vlada ne bi trebalo da toleriše zapaljive balone i da mora da uzvrati nakon što je Hamas u maju ispalio rakete na Izrael.