reload

Svijet

Ministarka zdravlja Crne Gore poručila "Kovid propusnica uslov za ulazak i u verske objekte, bioskope, teretane, dečije igraonice"

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Ministarka zdravlja Crne Gore poručila "Kovid propusnica uslov za ulazak i u verske objekte, bioskope, teretane, dečije igraonice"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

– Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba – rekao je Marić na zajedničoj pres konferenciji.

Pročitajte još

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mjera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u dječije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

– Zabrana novogodišnjih koncerata donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći – rekla je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba primio je Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto.