reload

Politika

Nestali Pakistanci se ne nalaze u BiH: Utvrđene nepravilnosti oko njihovog ulaska

Služba za poslove sa strancima BiH uočila je nepravilnosti prilikom ovjere pozivnih pisama za grupu Pakistanaca koji su u BiH ušli 2018. godine, a koji se od tada vode kao nestali, potvrdio je Srni direktor Službe Slobodan Ujić.

Nestali Pakistanci se ne nalaze u BiH: Utvrđene nepravilnosti oko njihovog ulaska
FOTO: FOKUS.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ujić je rekao da je Služba za poslove sa strancima, prilikom ovjere pozivnih pisama kojima se dokazuje svrha ulaska stranog državljanina u postupku koji prethodi izdavanju viza, uočivši nepravilnosti za grupu stranih državljana koji su u BiH došli na poziv Bi-bi-aj banke kako bi prisustvovali “Sarajevo biznis forumu”, provela predviđene mjere iz svoje nadležnosti, te o tome obavijestila sve relevantne bezbjednosne organe u BiH.

– U postupku po zahtjevu za ovjeru pozivnog pisma Služba za poslove sa strancima vrši provjere u službenim evidencijama kojima raspolaže kao i evidencijama organa nadležnih za sprovođenje zakona u BiH, te operativne provjere na terenu, nakon čega se ovjerava pozivno pismo za pozivaoca – pojasnio je Ujić.

FOTO: HERCEG TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: HERCEG TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
Dževad Galijašević

On je dodao da je izdavanje viza u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Prema saznanjima, kaže Ujić, navedena lica se ne nalaze u BiH.

Oni su u BiH ušli u vrijeme dok je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara bio Igor Crnadak, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da je Crnadak vodio međunarodnu politiku BiH na isti način na koji to radi i Bisera Turković.

– SDA je i bila pokrovitelj ulaska u vlast na nivou zajedničkih institucija PDP -a i SDS-a – rekao je Galijašević Srni i dodao da su tako te političke partije preko Crnatka i Mektića “plaćale dugove predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću”.

Galijašević je ocijenio da je Mektić “neznanjem, nekompetentnošću i neobrazovanjem, vezama sa organizovanim kriminalom i saradnjom sa obavještajcima muslimanske službe u Sarajevu, srušio bezbjednosni i obavještajni sistem u zemlji, te da je posebnu štetu je nanio državnim poslovima prema strancima”.

Pročitajte još

– Pakistanci, kao i Arapi koji su ratovali za Islamsku državu i Al Kaidu pušteni su u BiH bez dokumentacije i bez utvrđenih identiteta. Oni su ojačali vehabijske komune, te terorističke baze i male kalifate. Tamo se oni i skrivaju, u tim vehabijskim zajednicama i paradžematima”, rekao je Galijašević.

On tvrdi da je sve što su radili Crnadak i Mektić dogovarano sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanom Mehmedagićem i Izetbegovićem.

– Zbog te kriminalne politike trebaju odgovarati krivično, a politički biti odbačeni – zaključio je Galijašević.