reload

Politika

"Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti" Samardžić na obilježavanju godišnjice osnivanja Specijalne Jedinice "Peša" u Brčkom

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomeniku „Srpskim braniocima Brčkog“ i kulturno umjetničkim programom, obilježeno je 30 godina od osnivanja Specijalne Jedinice "Peša" u Brčkom.

"Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti" Samardžić na obilježavanju godišnjice osnivanja Specijalne Jedinice "Peša" u Brčkom
FOTO: DNS

Programu obilježavanja “30 godina na braniku otadžbine” prisustvovali su mještani Brčko distrikta, predstavnici organizacionog odbora Specijalne jedinice “Peša” kao i srpskih političkih partija, među kojima je bila i delegacija Odbora DNS iz Brčkog Đorđe Samardžić, potpredsjednik, Dalibor Petrović, predsjednik Organizacije mladih i Jadranka Mitrović, predsjednica Organizacije žena.

– Carstvo nebesko je Hristos, a on je Zemlja živih. Naši heroji žive u Hristu, žive u nama, kao i naš zavjet, da njihova žrtva i djelo nikada neće biti zaboravljeni. Molimo se za mir duša postradalih i klečimo pred Gospoda, posebno u vrijeme časnog posta, da stradanja više ne bude – poručio je potpredsjednik Odbora DNS u Brčkom, Đorđe Samardžić.

FOTO: DNS
FOTO: DNS

Specijalna jedinica Prve posavske brigade, Boško Perić “Peša”, formirana je prvog aprila 1993. godine.

Odlukom Prve posavske brigade, ujedinili su se svi interventni vodovi u jednu elitnu protiv diverzantsko-terorističku četu, “Peša”.

Jedinica je bila u formaciji samostalne čete i brojala je 96 boraca.

Ova jedinica je vodila borbe na brčanskom ratištu, Majevici, Orašju, Ozrenu, sarajevskom ratištu, Glamoču, Mrkonjić Gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

Za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, poginulo je 19 pripadnika ove jedinice, među kojima i legendarni komandant, poznat kao i Vuk sa Majevice, Boško Perić “Peša”.

U jedinici je bilo 250 ranjavanja, a 12 vojnika je dobilo status ratnog vojnog invalida.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu