reload

Društvo

Obezbijeđeno 115,7 miliona KM: Kreće isplata julske penzije u Srpskoj

Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je sredstva neophodna za isplatu julskih penzija za korisnike tog prava u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu, u iznosu od 115.698.060 KM.

Obezbijeđeno 115,7 miliona KM: Kreće isplata julske penzije u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako su saopštili iz ovog ministarstva, sredstva će, u skladu sa zakonom, biti doznačena komercijalnim bankama i JP „Pošte Srpske“ danas, kako bi započela isplata penzija.

– U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske da, usljed posljedica inflatornih kretanja, pruži podršku najstarijoj populaciji, od početka godine penzije su povećane za 14 odsto. Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,36 milijardi KM. U planu je i isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su rebalansom budžeta takođe obezbijeđena sredstva. Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko-invalidsku zaštitu, i u skladu sa tim vršiti dalja usklađivanja – navodi se u saopštenju.