reload

Svijet

"Perverzija na neviđenom nivou" Marija Zaharova reagovala na inervju pape Franje

Intervju pape Franje u kojem je sugerisao da su čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga pokazali veću okrutnost u Ukrajini od etničkih Rusa je izazvao bijes u Rusiji.

"Perverzija na neviđenom nivou" Marija Zaharova reagovala na inervju pape Franje
FOTO: RUSSIAN NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uopšteno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje – rekao je Papa za katolički časopis Amerika.

Odmah se oglasili Rusi

Ruske oružane snage su se tokom invazije na Ukrajinu u značajnoj mjeri oslanjale na pripadnike etničkih manjina. Iako su grupe za ljudska prava i nezavisni mediji dokumentiovali brojne dokaze o ratnim zločinima ruskih snaga, ne postoje podaci koji bi upućivali na to da su se vojnici pripadnici etničkih manjina ponašali lošije od etničkih Rusa, piše Gardijan.

Papin istup su vrlo brzo osudili visoki ruski dužnosnici.

– Ovo više nije rusofobija, to je perverzija na neviđenom nivou – poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

– Mi smo jedna porodica s Burjatima, Čečenima i drugim predstavnicima naše multinacionalne i multikonfesionalne zemlje – dodala je Zaharova.

“Rusija vodi imperijalni rat”

Aleksandra Garmažapova, osnivačica antiratne organizacije Free Buryatia, nazvala je komentare “neoprostivima i rasističkima”.

– Bila sam strašno razočarana čitanjem ovih rasističkih, neoprostivih izjava. Rusija vodi imperijalni rat koji je započeo i vodi Vladimir Putin, koji po svemu sudeći nije pripadnik etničke manjine. Papa bi njega lično trebao osuditi, ali on je odlučio zaobići ruskog predsjednika – dodala je Garmažapova.

Pročitajte još

Podsjetila je na činjenicu da je poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril jedan od najvećih zagovornika ruske invazije na Ukrajinu. Garmažapova ističe kako je ukrajinska istraga identifikovala grupu etničkih ruskih vojnika kao glavne osumnjičene za ubistva civila u Buči prošlog proljeća.

Ovo nije prvi put da se Papa suočio s kritikama zbog svojih stavova o Ukrajini. Kijev ga je kritikovao u više navrata od početka ruske invazije jer nije adekvatno osudio poteze Kremlja. Takođe, velike kontroverze je izazvala papina izjava o tome da je Zapad “možda nekako isprovocirao” rusku invaziju, prenosi Dnevni avaz.