reload

Politika

PETKOVIĆ ODGOVORIO KURTIJU "Neistina da se struja na severu Kosova i Metohije ne plaća"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas po o zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na sjeveru Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

PETKOVIĆ ODGOVORIO KURTIJU "Neistina da se struja na severu Kosova i Metohije ne plaća"
FOTO: KOSOVO ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Po već oprobanom mehanizmu, Albin Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže – poručio je Petković u saopštenju, pišu Novosti.

– Tako je bilo i danas kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na sjeveru Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća – rekao je Petković, naglasivši da činjenice govore suprotno.

– To je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS stizala u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – kaže direktor Kancelarije za KiM.

Dakle, riječ je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdjevao sjever KiM i to od trenutka kada je Priština prije jedne decenije fizički prekinula snabdevanje sjevera strujom, što je, kako je dodao, moglo da dovede do humanitarne katastrofe.

– Isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji “Elektrosever”, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine – kaže Petković.

Priština, kako dodaje, odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi.

– Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence “Elektroseveru” koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove. Umjesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na sjeveru Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM – kaže Petković.

– Jasno je da bi Kurti volio da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom – dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da se “na sjeveru Kosova struja troši i ne plaća”.