reload

Kultura

POSTAO PRESONA NON GRATA Zbog stava o Ukrajini Rodžeru Votersu odgođeni koncerti

Suosnivač Pink Flojda, Rodžer Voters otkazao je koncerte planirane u Poljskoj zbog bijesa izazvanog njegovim stavom o ratu u Ukrajini, javljaju poljski mediji.

POSTAO PRESONA NON GRATA Zbog stava o Ukrajini Rodžeru Votersu odgođeni koncerti
FOTO: VICKIE FLORES/EPA

Međutim, muzičar tvrdi da je žrtva cenzure.

Predstavnik Tauron Arene u Krakovu, gdje je muzičar trebalo da održi dva koncerta u aprilu 2023, rekao je da se oni neće održati.

– Menadžer Rodžera Votersa je odlučio da se povuče – bez navođenja razloga -rekao je Lukaš Pitko iz Taurona.

Na veb-sajtu Votersove turneje “This Is Not a Drill” više nisu navedeni koncerti u Krakovu koji su ranije zakazani za 21. i 22. april. Očekuje se da će gradski odbornici Krakova sledeće nedelje glasati o prijedlogu da Voters postane persona non grata, izražavajući “ogorčenje” zbog stava muzičara o ratu u Ukrajini.

Optužio NATO za provociranje Rusije

Međutim, Voters demantuje Pitkove tvrdnje i tvrdi da ni on ni njegova uprava nisu otkazali njegove predstojeće nastupe u Krakovu.

Pročitajte još

– Tačno je da je gradski odbornik Krakova, gospodin Lukaš Vantuh, zaprijetio da će održati sastanak tražeći da me vijeće proglasi ‘personom non grata’ zbog mojih javnih napora da ohrabrim sve koji su umiješani u katastrofalni rat u Ukrajini, posebno Vlada SAD i Rusija, da rade na mirovnim pregovorima, umjesto da stvari eskaliraju ka gorkom kraju koji bi mogao da bude nuklearni rat i kraj života na ovoj planetiđ – naveo je on u saopštenju.

Ranije ovog mjeseca, Voters je napisao otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj u kojem je okrivio “ekstremne nacionaliste” u Ukrajini da su “doveli tu zemlju na put ovog katastrofalnog rata”.

Kako piše britanski Gardijan, 79-godišnji muzičar je takođe kritikovao Zapad zbog snabdijevanja Ukrajine oružjem, okrivljujući posebno Vašington. Voters je takođe osudio NATO, optužujući ga da provocira Rusiju.

Ovo nije prvi put da britanski kantautor iznosi svoj stav o međunarodnoj politici. Tako je 2019. godine kritikovao humanitarni koncert u stilu Live Aida, koji je korišćen za prikupljanje pomoći za Venecuelu, tvrdeći da je to pokušaj onih koji podržavaju SAD da ocrne socijalističku vlast te zemlje, prenosi b92.