back button
reload

Politika

"Potvrda važnosti Srbije za Njemačku" Aleksandar Vučić će sutra biti domaćin Angeli Merkel

Predsjednik Aleksandar Vučić biće sutra domaćin njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiji mandat se privodu kraju, ali su bez obzira na to, njen boravak u Beogradi i razgovori koje će imati, snazan signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Njemacke, te da je ta posjeta i priznanje za razvoj naše zemlje.

"Potvrda važnosti Srbije za Njemačku" Aleksandar Vučić će sutra biti domaćin Angeli Merkel
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju posebu na polju njemačkih investicija u Srbiji.

Kancelarka, koja poslije Beograda ide u Tiranu gdje će se sastati sa premijerima zemalja zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vrijeme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradskim Aerodrom “Nikola Tesla” stići nešto poslije 16 sati, gdje će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate Srbije.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Pročitajte još

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da je sa njom uvijek imao “otvorene razgovore”, bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

– Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i sto je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje – rekao je Vučić danas.

Ranije ove nedjelje, portparolka njemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posjete kaže da Njemačka ne mijenja politiku kada je riječ o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

– Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani.To su potpuno jasne poruke da Njemačka ima interes za ovaj prostor – primjećuje Milivojević.

Milivojević podsjeća na značaj Njemačke za srpsku privredu, pošto je Njemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72. 000 ljudi u Srbiji.

Većina analitičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući prije svega na saradnji na zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stanja u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja njemačkog diplomate Kristijana Šmta za visokog predstavnika za BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je njegovao odlične odnose sa njemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju“.

Ko god da dođe na vlast u Njemačkoj, poslije izbora krajem ovog mjeseca, kada je riječ o spoljnoj politici zasigurno neće mijenjati kurs prema Zapadnom Balkanu koji je trasirala Merkelova, a koji će, kao „siva eminencija“ nastaviti da prati.

Posljednji put kancelarka Merkel posjetila je Beograd jula 2015, kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsjednika Vlade Srbije.

Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gdje se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku sestrinske partije CDU.