reload

Banjaluka

Predizborna kampanja ili briga za ugrožene: Direktorku Centra za socijalni rad, nakon ajkule, zabrinula nestašica vode

Predizborna kampanja je uveliko u toku, pa tako i borba kandidata za neku od pozicija. Iako problem nestašice vode u Banjaluci u ljetnim mjesecima traje deceniju, dvije, Irena Joldžić se tek dva mjeseca pred izbore sjetila kako bi se Centar za socijalni rad, čiji je direktor, mogao uključiti u čitavu priču.

Predizborna kampanja ili briga za ugrožene: Direktorku Centra za socijalni rad, nakon ajkule, zabrinula nestašica vode
FOTO: PUNJENE PAPRIKE 1990/FACEBOOK/SCREENSHOT

Naravno, posjeta kandidatkinje SNSD za narodnog poslanika nije mogla proći bez objavljenog videa na društvenim mrežama.

Vodosnabdijevanje je u nadležnosti “Vodovoda”, ali to nije spriječilo Joldžićevu da istakne Centar kao ustanovu koja će riješiti problem nedostatka pitke vode, bar na kratko.

Savjetodavne usluge

Na sajtu Centra piše da se ova ustanova bavi pružanjem savjetodavnih usluga, socijalnom pomoći i usmjeravanju djece i omladine, radu sa usvojenicima, kao i o odlučivanju o pravu na socijalnu pomoć.

Ipak, Joldžićeva za Srpskainfo kaže da je nadležnost Centra za socijalni rad da obezbijedi osnovne životne potrebe svih građana koji se nađu u stanju ekonomske nepogode.

– U konkretnom slučaju, radi se o stanovništvu koje ne može da obezbijedi vodu. “Vodovod” treba da se bavi problemom vodosnabdijevanja, a mi nabavljamo vodu za socijalno ugrožene, i to na zahtjev mjesnih zajednica – istakla je direktorka Centra za socijalni rad.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ona kaže da video nije predizborna kampanja, nego je snimljen isključivo u svrhu pomoći ljudima u nevolji.

– Prilikom objavljivanja ovakvih sadržaja javljaju nam se donatori koji pomažu u obezbjeđivanju hrane, vode i drugih potrebnih stvari – objašnjava Joldžićeva.

“Vazduh pokreće vodomjere”

U videu Irena Joldžić govori kako se nalazi u naseljima Lovrići, Kremenovići i Regode, koji već dva mjeseca nemaju vode. Ističe da su se Centru za socijalni rad obratili građani za pomoć. Po njenim riječima, 70 kuća više od dva mjeseca nema vode, da njihove satove “pokreće samo vazduh”!

Pita da li je normalno da se danas pere fasada Gradske uprave dok 70 kuća nema vodu.

Pročitajte još

Iz “Vodovoda” su za Srpskainfo rekli da se problem vodosnabdijevanja koji se odnosi na određen broj domaćinstava u zaseocima Kremenovići, Regode i Lovrići, a koji se spominju u videu direktorke Centra za socijalni rad, nalazi u proceduri rješavanja.

Dodaju da je za infrastrukturu nadležno Odjeljenje za komunalne poslove, a nakon izgradnje, ona se predaje “Vodovodu” na održavanje i upravljanje.

Okolna naselja u Banjaluci već decenijama muči muku s vodom, a ove godine je kulminiralo čak i protestima ispred Gradske uprave, što je na kraju dovelo da se i ta stvar pretvori u politikanstvo.

Obećanje

Protesti se nisu mogli vidjeti tokom prethodne vlasti i gradske administracije, ali tokom nove jesu. Uvrede ispred gradske uprave od drugih građana, traženje da se odmah riješi problem vode dovelo je do toga da i tu imamo dvije strane koje će se “udarati” preko političkih stranaka.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je ove godine bila prevelika temperatura skoro čitavo ljeto i da je jedan od uzroka problema s vodom i njeno preveliko korištenje.  

Problem s vodom u ovim naseljima očigledno duže traje, ali ipak, ovih naselja se sjete samo pred izbore.

Inače, Irenu Joldžić je širi auditorijum zapazio po nedavnom snimku sa ljetovanja u Egiptu. S obzirom da su plaže u Egiptu bile zatvorene nakon napada ajkula na kupače, ona je napravila video u kojem je na šaljiv način objasnila kako bi policija Republike Srpske, odnosno njen prvi čovjek Dragan Lukač, do sada već uhvatili ajkulu.

– Policija Republike Srpske na čelu s gospodinom Lukačem je puno efikasnija. Do sada bi gospodin Lukač ulovio ajkulu i ispekao je na ražnju – rekla je ona u video poruci.

Ovog puta u videu nije spomenula nikoga, ali je građanima poručila da se, ukoliko duže od sedam dana budu bez vode, obrate Centru za socijalni rad.

– Mi ćemo vam vodu obezbijediti, jer je to osnovna životna potreba – obećala je ona.

Mjesecima ništa, a sada…

Predizborna kampanja uveliko traje, a većina onih koji su na javnim mjestima su kandidati na ovogodišnjim izborima za neku funkciju. Možemo već sada vidjeti da skoro svi prave ceste, rješavaju probleme s vodom, brinu se za socijalno ugrožene, protestuju. A nismo ih nešto naročito vidjeli tokom prethodnih mjeseci da su to radili.

Briga za građane pretvorena u predizbornu kampanju ne traje od juče. Ona se dešava i ona je tu kad god se izbori održavaju. Nažalost, građani trpe, ali se ne bune jer im takav sistem odgovara. Dobiće vodu, dobiće novu ulicu preko koje će se voziti biciklom do posla i naredne četiri godine krpiti kraj s krajem.