reload

Politika

"PROBLEMATIČAN FORMAT RAZGOVORA" Borenović uoči sastanaka lidera sa Šarlom Mišelom

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović boravi u Briselu gdje bi sutra trebalo da se održi sastanak predsjednika stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH sa predsjednikom Savjeta EU, Šarlom Mišelom.

"PROBLEMATIČAN FORMAT RAZGOVORA" Borenović uoči sastanaka lidera sa Šarlom Mišelom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Borenović ističe da je sastanak prilika da se predsjedavajućem Mišelu izloži viđenje PDP o trenutnoj situaciji i uzrocima potpune blokade evropskog puta koja traje cijeli ovaj mandat aktuelne vlasti, kao i da od domaćina čuje konkretne mjere da se ubrzaju evropske integracije i uvođenje evropskih standarda i načela u BiH i Republiku Srpsku.

– U tom kontekstu, moram istaći da sam iznenađen što vidim da se ovdje ponovo priprema neka izjava, bez jasnog lociranja odgovornosti i za koju nisam siguran da je sprovodiva. Čovjek bi očekivao nakon toliko izgubljenih godina i desetina ovakvih ili sličnih izjava da su međunarodni zvaničnici shvatili s kim imaju posla, i da neće po ko zna koji put istim akterima dozvoljavati da ovakvim uopštenim deklaracijama, izjavama ili zaključcima kupuju vrijeme i po stoti put iskazuju lažnu opredijeljenost za evropski put i reforme – kaže Borenović.

On dodaje da je dodatno problematičan format razgovora, gdje se u isti okvir uvode i vlast i opozicija, iako je potpuno jasno ko je odgovoran za decenijsku blokadu integrativnih procesa.

Pročitajte još

Borenović ističe da PDP u kontinuitetu, godinama, istrajno promoviše evropske vrijednosti i standarde, insistira na vladavini zakona, borbi protiv korupcije, glasaju za zakone usklađene sa EU standardima, glasaju za zakone iz liste 14 prioriteta za status kandidata, a s druge strane vlast u BiH i Srpskoj u kontinuitetu preko deset godina sve te iste zakone ruši, direktno blokira evropski put, direktno ruši načelo vladavine zakona i pretvara korupciju u jedino načelo svog vladanja.

– I sad, umjesto da se pozovu na odgovornost nosioci politika blokade, da se insistira na prethodno preuzetim obavezama, nama se nudi ponovo neka nova deklaracija i traži se od nas da tu deklaraciju potpisujemo zajedno sa njima što je nerealno – ističe Borenović.

On dodaje da se ne može očekivati da PDP i opozicija na takav način daju alibi vlastima za dosadašnje neuspjehe, ali ni da zajedno sa njima preuzimaju odgovornost za buduća dešavanja, jer potpuno je jasno, kao i u svakoj zamlji da vlast ima većinu u parlamentima i odgovornost za preuzete obaveze.

– Pojedini evropski zvaničnici možda sebi mogu dozvoliti iluziju da je sa korumpiranim vlastima u BiH moguć ikakav dogovor oko evropskog puta i vladavine zakona. Ja lično, PDP i naš narod ne možemo sebi priuštiti taj luksuz. Sa onima koji 15 godina ruše sistem i blokiraju svaki napredak nije moguć nikakav dogovor oko puta ka EU iz prostog razloga što EU nije njihov cilj – ističe Borenović.

On kaže da EU znači vladavinu zakona, a vladavina zakona znači da oni idu u zatvor za ono što su radili i rade.

Zbog toga, dodaje Borenović, samo naivni mogu vjerovati da će vladajuća struktura u BiH raditi na ograničavanju sopstvene moći i slobode.

– Put u EU biće moguć kada oni izgube vlast – zaključuje Borenović.