reload

Hronika

Roditelji je prodali zbog dogovorenog braka: Još se čeka sudski epilog smrti maloljetne Krstine koja se ugušila u sopstvenoj krvi od batina

Stravična smrt maloljetne Kristine N. (16) koja se početkom godine ugušila sopstvenom krvlju od posljedica batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga (16), i dalje čeka sudski epilog.

Roditelji je prodali zbog dogovorenog braka: Još se čeka sudski epilog smrti maloljetne Krstine koja se ugušila u sopstvenoj krvi od batina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dok tužilaštvo u Smederevskoj Palanci pokušava da rasvijetli slučaj, čak sedmoro maloljetne djece uhapšenog bračnog para, svekra i svekrve nesreće djevojke, a među njima i muž (16) preminule djevojke, smješteni su u hraniteljske porodice.

Pročitajte još

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je o ovom slučaju da su komšije za porodicu u koju je preminula ušla rekli da je pokazivala jedno asocijalno ponašanje i da je djevojčica mjesecima trpjela nasilje.

– Kada se govori o maloljetničkim brakovima u pitanju je vanbračna zajednica. Iako zakon izjednačava bračnu i vanbračnu zajednicu ja govorim i pravim razliku iz razloga što su to vanbračne zajednice koje se sklapaju između maloljetnih osoba. Sklapanje braka sa maloljetnom osobom je jedno, a sklapanje vanbračne zajednice drugo. Bez obzira da li je jedna osoba maloljetna, a druga punoljetna, tu je veliki rizik od trgovine ljudima. U ovom konkretnom slučaju, djevojčica je preminula. Ona je živjela u vanbračnoj zajednici, mjesecima trpjela zlostavljanje i preminula je nažalost. Za ovaj slučaj smo čuli iz medija, onaj ko je trebao da prati ovu zajednicu je Centar za socijalni rad i policija. Treba se izmijeniti porodični zakon koji bi ovu problematiku riješilo. Mi tražimo da se zakon o vanbračnoj zajednici izmjeni. Porodica u koju je preminula ušla je od strane susjeda i ostalih u više navrata pokazivala jedno asocijalno ponašanje. Uputili smo čim smo saznali za ovaj slučaj, 20. avgusta mora da nam stigne odgovor šta se tu dogodilo – rekao je Pašalić, piše Kurir.

Ono što je frapantno u cijeloj tragediji jeste sumnja da je maljoljetna djevojka iz Beograda u ovu porodicu u Palanci, gdje je živjela, dospjela prošlog ljeta, nakon što su je roditelji prodali zbog dogovorenog braka.