back button
reload

Društvo

S VAKCINOM KRAJ EPIDEMIJE Ovo su TRI SCENARIJA borbe protiv korone, evo kada bismo mogli POBIJEDITI VIRUS

Da bi se zaustavila pandemija, potrebno je da se stekne kolektivni imunitet, što bi, u zavisnosti od proizvodnje i distribucije, moglo da se desi u roku od godinu dana do nešto više od dvije godine, piše portal Statista.

S VAKCINOM KRAJ EPIDEMIJE Ovo su TRI SCENARIJA borbe protiv korone, evo kada bismo mogli POBIJEDITI VIRUS
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Da bi se konačno zaustavila pandemija korona virusa, koja je za nepunih godinu dana širom svijeta odnijela preko 1,4 miliona života, potrebno je da se vakciniše 75 do 80 odsto svjetske populacije. Ovo bi, ukoliko bi se pojačali proizvodni i distributivni kapaciteti u svijetu, moglo da se desi već za oko 400 dana nakon pronalaska vakcine, prneosi Kurir.

S druge strane, zdravstveni radnici širom svijeta, osobe starije od 65 godina i druge ugrožene kategorije stanovništva bi mogle da budu zaštićene od kovida 19 već za 200 dana od pojave vakcine. Ovo su rezultati istraživanja objavljeni na portalu Statista, koji se bavi analizom statističkih podataka, a predvidio je tri scenarija globalne imunizacije nakon registracije prve vakcine.

– Godišnje se u prosjeku širom svijeta proizvede 3,6 milijardi doza vakcina protiv virusnih infekcija. Maksimalni proizvodni kapacitet se procjenjuje na 6,4 milijarde doza. Iako bi teoretski ovo moglo biti dovoljno da se za godinu dana stvori imunitet krda, više od polovine kapaciteta je alocirano za proizvodnju ostalih vakcina – navodi ovaj portal.

Pročitajte još

Pronalazak i registracija efikasne i bezbjedne vakcine protiv kovida je samo dio problema s kojim će se svijet suočiti. Masovna proizvodnja cepiva, distribucija i administrativna regulativa su samo neki od izazova koji čekaju svijet, a prema „najgorem“ od scenarija u ovom istraživanju, ukoliko bi se proizvodnja nastavila raspoloživim kapacitetima, uz sva postojeća ograničenja lanca snabdevanja vakcinama, moglo bi se proizvesti 1,7 milijardi doza vakcina za godinu dana. Za stvaranje kolektivnog imuniteta bi trebalo više od dvije godine.

U najboljem, ali i najnerealnijem scenariju, 5,9 milijardi doza bi moglo biti distribuirano za godinu dana, ali bi to podrazumijevalo „visoko pojačanu proizvodnju“, odnosno da se veliki dio kapaciteta koji proizvode druge vakcine preusmjeri na proizvodnju vakcina protiv kovida.

– Iako je ovaj scenario moguć, čini se kao najnevjerovatniji, jer bi to zahtijevalo da se proizvodni kapaciteti povuku s pravljenja drugih vakcina. Podrazumijevalo bi da stanovništvo u svijetu bude u potpunosti voljno da se vakciniše, a zahtijevalo bi i pojačavanje distributivnih kanala – navodi se u istraživanju.

Najrealniji scenario djeluje onaj prema kom će godinu dana nakon pojave vakcine, uz djelimično veću proizvodnju, biti distribuirano 2,8 milijardi doza vakcina godišnje, a imunitet krda će se postići za oko 400 dana. Svi scenariji predviđaju dovoljnu dozu vakcina da se vakciniše najugroženije grupe.