reload

Kultura

SPEKTAKL U NAJAVI Dionizijska energija na Breginim koncertima iz Španije seli u Banjaluku (VIDEO)

Goran Bregović je sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane” tokom avgusta prodrmao velike gradske španske trgove.

SPEKTAKL U NAJAVI Dionizijska energija na Breginim koncertima iz Španije seli u Banjaluku (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIC/RAS SRBIJA

U okviru turneje svirao je na neobičnim ljetnim festivalima, na kojima je ponekad publika bila ispred njega u vodi.

Lokalna štampa je pisala da su Bregovićevi koncerti nabijeni dionizijskom energijom, koja publiku dovodi do ekstaze. Iako mirno sjedi na svojoj stolici u bijelom odijelu i svira gitaru, dovoljno je samo da podigne ruku i komanduje “juriš!”, pa da publika podivlja, da skače, vrišti i na svaki način iskazuje svoju radost.

Udarne pjesme kao što su “Kalašnjikov”, “Mesečina”, “Bela ćao” uvježbane su do perfekcije, tako da orkestar stvara dinamičke talase energije od sporog ritma i gotovo acapela pjevanja do naglog dinamičkog šoka kada grunu trubači uz pojačanu ritam sekciju. Bregović na kraju samo nasmijan ustane, dok publika nastavlja sama da horski pjeva refrene pjesama. Izgleda kao da bi takva razmjena mogla da potraje satima.

Poslije euforične španske turneje Brega se vraća u Srbiju i Republiku Srpsku. Prvo će nastupiti na Ljubičevskim igrama. Treba podsjetiti da je 2016. postao vitez Ljubičevskih igara i grada Požarevca, kada je dobio plašt i sablju.

Odmah potom Brega i orkestar, koji svira refrešovani repertoar “Bijelog dugmeta”, dolaze na veliki trg u Banjaluku. Očekuje se luda ljetna noć i provod uz trubače. Stoga Brega Banjalučanima u svom kratkom video obraćanju poručuje da dođu i “polude” od sreće zajedno s njim.

Naslov i dalje aktuelne turneje glasi “Ko ne poludi taj nije normalan”.