back button
reload

Društvo

Stradali usjevi, ali i putevi: Žestoko nevrijeme protutnjalo Šumadijom, grad padao skoro 20 minuta (VIDEO)

Obilna padavine koje su se sručile na Gornji Milanovac i Ljig, izazvale su bujice od kojih su stradali usjevi, ali i putevi.

Stradali usjevi, ali i putevi: Žestoko nevrijeme protutnjalo Šumadijom, grad padao skoro 20 minuta (VIDEO)
FOTO: LJIG INFO / SCREENSHOT

Dio opštine Ljig pogođen je jakim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom juče oko 17 časova.

Na jednom od snimaka sa društvenih mreža vidi se kako nanosi vode u ljiškom selu Lalinci nose drveće i veliko blato za sobom, blokirajući lokalne puteve. Tako je, javlja Ljig info a prenosi Telegraf, porodica Nikolić ostala bez prilaza svojoj kući.

O razmjerama nepogode govori Dušan Nikolić iz Ljiga.

– Autom se ne može proći, a pješke ne smijemo jer je bujica još uvijek velika. Ja ne pamtim da je nekada ovolika voda bila preko puta. Do sada je prilikom velikih kiša bilo prelivanja, ali nikad nije ovako nosilo sve pred sobom. Ne znamo još uvijek kakvo je stanje sa usjevima i kolika je šteta – rekao je Dušan Nikolić.

NEVREME PRAĆENO GRADOM " OBRALO " USEVE U KOZELJU Obilne padavine praćene jakim vetrom i pojavom grada pogodile su…

Posted by Ljig INFO on Wednesday, May 19, 2021

Tako je i selo Kozelj pretrpilo veliku šetetu, budući da su sadnice voća i sva letina uništeni pod naletom grada. Prije tri godine, ovo selo je takođe bilo žrtva poplava, kada se izlila reka Kozeljica koja prolazi kroz cijelo selo.

Jako nevrijeme zabeleženo je juče i u Gornjem Milanovcu.

FOTO: LJIG INFO / SCREENSHOT
FOTO: LJIG INFO / SCREENSHOT

– Nevrijeme je potrajalo oko dvadeset minuta, u nekim delovima formiran je pokrivač od grada od čak nekih desetak centimetara. Najveća šteta pričinjena je u delovima Dragoljsko brdo i na potezu Kačer. Najviše su stradale šljive, maline, pešenica i detelina – rekao je za RINU Nikola Jaćimović, predsjednik MZ Dragolj.

Mještani kažu da je grad bio veličine lešnika, a prema nezvaničnim informacijama protivgradni strelci su dejstvovali i na taj način sprečeno je da bude pričinjena još veća materijalna šteta.

Grad veličine loptica za tenis

Ništa bolje nije prošla ni Topola.

Najveća šteta pričinjena je u selima Šatornja, Vinča, Blaznava, Trnava.

– Prvobitni grad bio je veličine loptice za stoni tenis, a kasnije sve sitniji. U selu Šume grad je padao skoro 20 minuta, na pojedinim lokaliteteim šteta je potpuna. Najveća šteta je na trešnjama koja bi za nekoliko dana trebalo da pristigne na berbu, ali i na vinovoj lozi i jabuci. Čuli smo da su ispaljivali rakete, ali ne znamo koliko tačno – rekli su mještani.